Omtrent to ganger i uka kommer fortvilte småbarnsforeldre innom legevakta for å fjerne gjenstander som har satt seg i fast barnets ører eller nese.

Har du en historie om hva ungene putter i øret? Kontakt journalist Vegard Ellefsen, 93493383, eller bruk debattfeltet under saken

- En gang puttet en unge en meitemark i øret, vi prøvde å spyle den ut igjen, men det gikk ikke, sier David McDonagh, sjef for legevakta i Trondheim.

Fisket den ut

Da måtte McDonagh, som har jobbet som lege i 20 år, ty til kreative løsninger.

- Jeg lagde en krok av en metallbit, og fikk til slutt fisket den ut. Marken var to centimeter lang og hadde krøllet seg sammen i øret, sier han.

- Ungen var helt vill, det må være ubehagelig å ha en mark som ligger og skraper inntil trommehinnen, sier legen.

Sunniva Rognerud, medisinsk ansvarlig lege ved legevakta i Steinkjer husker spesielt et barn hun behandlet på klinikken.

- Det kom inn en unge på 3-4 år som hadde hatt snørr veldig lenge. Jeg trodde han hadde en infeksjon fordi snørret var grønt og nesa hoven, sier Rognerud.

Legen skjønte noe var galt, og tok en titt.

- Oppi nesa lå det et sammenkrølla norgesplaster. Det må ha ligget der i 1,5 måneder, sier Rognerud.

Nysgjerrige barn

Rognerud sier at fortvilte småbarnsforeldre stadig kommer innom legevakta med barnet sitt.

- De fleste tilfellene er perler, lego og andre ting som finnes i barnehagen, sier hun.

Merete Nordbotn jobber som psykolog med spesialisering på barn- og ungdom. Hun sier det er et kjent fenomen at barn putter fremmedlegemer i øre og nese.

- Barn liker å putte ting i andre ting. Det skaper en forståelse av form, farge og bevegelse, og er en viktig del av utviklingen. De tenker kanskje ikke så mye på konsekvensene om at det de putter inn, også må komme ut igjen, sier Nordbotn.

Nysgjerrige voksne

Det er imidlertid ikke bare småbarn som er nysgjerrig på kroppens naturlige innsøkk.

- Voksne putter stort sett ikke ting i nesen, når de skal utforske. Vi finner de utroligste ting i alle åpninger, det er like vanlig som at barn putter ting i øre og nese, sier lege ved legevakta i Steinkjer, Sunniva Rognerud.

Legen ønsker ikke å gå inn på detaljer.

Et kronestykke var på vei gjennom systemet til et barn. Foto: St. Olavs Hospital