- Jeg så det lå en dø sau på andre siden av vannet. Det var også flere hvite flekker bortimellom ved vannkanten, sier Cecilie Eide.

Hun var på sykkeltur i Lundadalen i Melhus da hun kom over de døde sauene.

Ifølge Statens naturoppsyn, ble tre lam og ei søye ved drept av en bjørn ved Samsjøen tirsdag morgen.

- Vi ser at sauene har spiseskader på jur og i brystregionen, det er veldig typisk på grunn av protein-innholdet i de delene av kroppen, sier Frode Aalbu.

Ung hannbjørn

Bjørn blir født lenger øst i Skandinavia over svenskegrensen der binnene holder til.

Det er ofte unge bjørner som dukker opp i Midt-Norge. De pleier å være fra to til fire år og drar på vandring. Hannbjørner reiser ofte lengre avstander.

- Når bjørnemor skal ha nytt kull, blir de unge blir forvist akkurat som tenåringer blir sparket ut av husene når de er store nok til å livnære seg selv, sier Aalbu.

Derfor gjetter Aalbu at det var en ung hannbjørn som tok livet av sauene.

Fellingstillatelse

- Alle sauene hadde synlige bitemerker bortsett fra ett, den hadde trolig druknet da bjørnen jaget dem.

En bjørn kan velge å drepe flere om gangen for å stå fritt til å velge fra godbitene etter behov.

Marit Lorvik ved vakttelefonen for rovvilt i Fylkesmannen i Sør-Trøndelag sier at det er blitt gitt fellingstillatelse på bjørnen.

- Tillatelsen ble gitt til Melhus kommune i går, fordi den har gjort skade på sau. Da kan fellingsleder i kommunen kalle inn et jaktlag med frivillige jegere for å ta livet av bjørnen, sier Lorvik.

En bjørn bruker lang tid på å bli voksen. Derfor går det an å anslå alder ved å kun se på sporene. Foto: Jan Erik Asphaug / Statens naturoppsyn
Cecilie Eide møtte dette synet da hun tok pause fra sykkelturen. Foto: Cecilie Eide
Foto: Cecilie Eide