Offisielle vindmålinger viser at vinden på det kraftigste var oppe i 69 meterpr.sekund. Data fra eklima hos Meteorologisk institutt viser at det bare engang tidligere er målt enda kraftigere vindkast her til lands.

28. desember 2007 registrerte vindmåleren på Kråkenes i Vågsøy i Sogn ogFjordane et vindkast på 69,9 meter pr. sekund.

Helt unik

At et så kraftig vindkast forekommer om sommeren gjør gårdagens hendelse iOppdal helt unik.

Gjør som 7686 andre- følg VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten påTwitter

Gårdagens kraftigste vindkast på 69,0 m/s sprenger fullstendig alle måleenheterpå Beauforts vindskala. Dette er en skala som brukes til å måle middelvind, detvil si den gjennomsnittlige vindhastigheten over ti minutter, men styrken påvindkastene på landsskytterarenaen gir en pekepinn på hvor ekstrem vinden var.

Orkan på Beauforts skala er middelvind over 32,7 meter pr.sekund.

Tilsvarer de kraftigste orkaner

For å få en forståelse av hvilke ekstreme vinder som rammet alpinbygda må vi tytil Saffir-Simpson-skalaen, den internasjonale skalaen for tropiske stormer ogorkaner/tyfoner.

På denne skalaen tilsvarer ligger en vindstyrke på 69,0 meter pr. sekund heltpå grensen til den aller sterkest kategorien okaner, styrke 5, også kaltsupertyfoner. Dette er gjennomsnittsvind og ikke vindkast. Et vindkast på 69 m/s tilsvarer 249 kilometer i timen!

Mens Meteorologisk institutt holder fast på at  ekstra sterke vindkastikke kan betegnes som stormkast/orkankast eller orkan i kastene, er dette enbetegnelse som brukes av det danske meteorologiske instituttet. Det sterkeste vindkastet i verden som er målt i to meters høyde over bakken er103 m/s (372 km/t) på Mount Washington i statens New Hampshire i USA 12. april1934.

I Danmark er rekorden 51,4 m/s 3. desember 1999 på Rømø.