Fra og med i høst vil alle elevene i barne- og ungdomsskolene i Trondheim få gratis inngang ved det populære Vitensenteret. Trondheim kommune betaler regningen.

– Jeg er veldig glad for at vi får innført gratis inngang her. Det håper jeg vil føre til at skolene besøker Vitensenteret oftere. Jeg tror det blir mye artigere å være elev når en kan legge inn slike besøk. Det blir mer spennende å lære realfag når en kan forske litt mer sjøl, sier Ottervik (Ap).

Økt besøk

Ottervik lanserte nyheten på Vitensenteret i dag. Der var også elever og lærere i 9. trinn ved Hoeggen skole.

– Dette er veldig bra. Vi har 130 elever på trinnet, så det koster en del å dra hit. Derfor har vi ikke vært her så ofte før. Nå blir det mye enklere å benytte seg av tilbudet, sier lærerne Rikart Nyheim og Lise Greger Hagen.

Tidligere har skolene betalt 45 kroner per elev ved besøk på Vitensenteret. Direktør ved Vitensenteret, Atle Kjærvik, sier de har rundt 12-15 000 skoleelever innom årlig.

– Vi har ambisjoner om å ta imot 20 000 elever årlig, men det har vi ikke klart å oppnå. Nå håper vi at det skal være mulig, sier Kjærvik.

– Hva betyr dette for Vitensenteret?

– Det betyr at pedagogene våre er veldig spente på å ta imot mange skoleklasser utover høsten. Kanskje så mange at de blir helt utslitt, smiler Kjærvik som nå håper at også nabokommunene følger opp og gir sine skoleelever gratis inngang.

Gratis buss

Ottervik anslår at det vil koste kommunen rundt 400 000 kroner årlig å gi skoleklassene gratis adgang til det populærvitenskapelige senteret.

– Selv om det ikke har vært så dyrt for skolene å dra hit, har lærerne vært nødt til å gå til rektor og spørre om ekstra penger. Vi tror flere kommer til å legge det inn i sitt opplegg når de hører at det er gratis, sier Ottervik som påpeker at skoleklasser også slipper å betale når de kjører buss på dagtid.

Gratis inngang i Vitensenteret er et av flere tiltak for å øke interessen for realfag. Kommunen er også i ferd med å utstyre skolene med moderne realfagsrom, Newton-rommet på Kalvskinnet brukes flittig av ungdomsskoleelevene, og i høst innføres nye valgfag som retter seg inn mot realfag.

Både ordføreren og direktøren ved Vitensenteret mener det er viktig at elevene forbereder, slik at de har en plan for besøket på Vitensenteret.

– Et besøk her kan være artig fritime hvis det bare er frislepp. Men vi tar sikte på å gi elevene et pedagogisk tilbud i tillegg, sier Kjærvik.

Lærerne ved Hoeggen skole er glade for at elevene kan få et lite pustehull fra de vanlige skoletimene.

– Elevene har lange skoledager, og skolen i dag er veldig teoretisk. Om dette oppleves som en kul skoledag, så er det ikke noe i veien med det. En trenger ikke tenke at alt skal ha et faglig utbytte, påpeker de.