Samtidig som helikoptret fikk problemer var det andre helikoptret 330-skvadronen opererer, lånt bort til Bodø. Det betyr at Midt-Norge har vært uten redningshelikopter-beredskap i ett døgn.

Feilen ble oppdaget da helikoptret skulle ta av fra landingsplattformen på St. Olavs Hospital rundt klokken 18 søndag ettermiddag.

- Det ble oppdaget en drivstofflekkasje. Når det skjer er det stor brannfare forbundet med å fly helikoptret. Det er helt uaktuelt å dra videre før feilen er rettet opp, sier major Ken Ronny Strøm, sjef for 330-skvadronen på Ørland.

Må lande på Rosten

Mandag har mekanikere fra Ørland hovedflystasjon og Kjeller jobbet på helikoptret for å reparere feilen. Strøm sier at det ikke kan bli fjernet før tidligst tirsdag formiddag.

- Vi har ikke lov til å testfly før det blir lyst ute. Vi regner med å ha fartøyet i luften tirsdag formiddag, sier Strøm.

Mens helikoptret står på taket av St. Olavs, kan ingen andre helikoptre lande der.

- Landingsplassen som må benyttes foreløpig er Norsk luftambulanses landingsplass på Rosten, forteller Strøm.

Redningshelikoptrene har tidligere kunnet lande på Piren når landingsplassen på St. Olavs ikke er disponibel. Denne kan imidlertid ikke benyttes på grunn av bygningsarbeidet som foregår der nede.

Uten beredskap

Drivstofflekkasjen ble oppdaget på et tidspunkt hvor 330-skvadronens andre Sea King-helikopter var utlånt til Bodø.

Det betyr at Midt-Norge var uten beredskap fra 330-skvadronen i ett døgn.

- Det ble vurdert å hente inn et helikopter fra Florø, men det ble ikke gjort. I mellomtiden har vi hatt en legebil i beredskap. Helikoptret vi får hjem fra Bodø var i beredskap igjen mandag ettermiddag, sier Strøm.

- Har dere måttet takke nei til å rykke ut på hendelser som følge av beredskapsmangelen?

- Det er ikke meg bekjent. Det er klart at alle som melder fra til oss har visst at vi ikke har hatt beredskap, så det er ikke sikkert meldingene ble sendt hit, men så vidt jeg er kjent med har det gått greit, sier Strøm.

I beredskap igjen fra klokken 19

Vakthavhavende fartøyssjef Olve Arnes ved 330-skvadronen sier at de fra 19-tiden mandag kveld skal være i beredskap igjen.

- Klokken 18 kommer maskinen fra Bodø tilbake, sier Arnes.

Han sier problemene det siste døgnet aktualiserer noe de har etterlyst lenge:

- Vi mener det burde finnes en alternativ landingsplass i Trondheim by, sier han.

Teknikere fra Ørland Hovedflystasjon og Kjeller har arbeidet med motoren på Sea King-helikoptret mandag. Foto: Kjell A.Olsen