Underslaget skal ha foregått fra 2010 frem til i år. Kvinnen i tyveårene jobbet i dette tidsrommet i flere av butikkjedens butikker i Trøndelag.

I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett går det frem at hun selv har nektet for å ha tatt noe av det hun er anklaget for, med unntak av ett forhold som ble oppdaget like før anmeldelsen. Denne betegner kvinnen som en forglemmelse.

Oppdaget av ansatte

Det var en av butikkjedens andre ansatte som først ble mistenksom overfor kvinnen, etter at en jakke som kvinnen hadde holdt av til seg selv, plutselig var borte uten at den var betalt for.

Det ble samtidig klart at det også manglet noen sko det ikke var betalt for. I tillegg hadde ansatte registrert at kvinnen brukte en stor del av kleskolleksjonene butikken førte når hun jobbet.

De ansvarlige for innkjøp til kjedens butikker ble koblet inn, og ble enig om å bli med hjem til kvinnen for å hjelpe henne med å ordne opp. Der fant de en hel del klær som det ikke var gjort rede for, noe som gjorde at de anmeldte henne.

Fant over 1000 gjenstander

Etter anmeldelsen gjennomførte politiet ransakinger på flere adresser kvinnen hadde adgang til. Til sammen ble det funnet over 1000 gjenstander som det ikke var gjort rede for.

Noen gjenstander var datert helt tilbake i 2010, mens de nyeste var av samme type som hadde blitt tatt inn i butikken bare dager før kvinnen ble anmeldt.

Gjenstandene var alt fra kjoler, jakker, sko, gensere og bluser, til kopper, stearinlys og andre pyntegjenstander. I tillegg ble det funnet 88 uåpnede pakker med servietter og 62 pakker strømpebukser. Over 80 smykker og klokker til en verdi av mer enn 70 000 kroner ble funnet på kvinnens bad.

Den samlede verdien på gjenstandene anslås å ha en utsalgsverdi på minst 450 000 kroner, ifølge dommen.

- Dårlig hukommelse

Grunnen til at retten mener det er sannsynlig at kvinnen har underslått varene, er at hun ifølge dommen «husker generelt svært lite rundt anskaffelsene». En del av varene som ble beslaglagt selges heller ikke ved andre butikker i regionen enn ved butikkene kvinnen arbeidet i.

- Ut fra den samlede bevisførsel er det helt usannsynlig at hun hadde skaffet seg disse varene andre steder enn fra (den omtalte butikken, journ.anm.). De fleste interiørartiklene er priset med prislapper fra (den omtalte butikken), skriver tingretten i dommen.

Dømt til samfunnsstraff

Retten mener kvinnen har utnyttet arbeidsgivers tillit gjennom underslagene og påført butikkjeden betydelig økonomisk tap.

Retten har sett på kvinnens alder som en formildende omstendighet, men finner ut over det ingen andre formildende omstendigheter. Kvinnen er nå dømt til samfunnsstraff i 45 timer.

I tillegg inndras alle gjenstandene som kvinnen ikke kan dokumentere at hun har betalt for eller fått på andre lovlige vis.

Må betale 455 000 i erstatning

Butikkjeden har også krevd erstatning for varene, for tapt arbeidstid som følge av ekstraarbeidet underslaget har påført butikken og rentekostnader.

Retten har derfor dømt kvinnen til å betale i overkant av 455 000 kroner i erstatning til butikkjeden.

Bildet viser beslaget politiet gjorde på kvinnens bad. Foto: Politiet
Politiet beslagla en rekke pyntegjenstander hos kvinnen. Foto: Politiet