Klokka 10.00 melder Vegtrafikksentralen at riksvei 3 ved Ulsberg er stengt på grunn av bilberging.

Et kvarter senere opplyses det at riksvei 70 har redusert fremkommelighet mellom Sunndalsøra og Oppdal på grunn av bilberging.

Det meldes om særdeles vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Trøndelag. På E6 ved Ulsberg/Berkåk-området sto det i morgentimene torsdag tre vogntog fast på E6.

- Vi har en patrulje på stedet som varsler andre trafikanter og hjelper til for å forhindre ulykker. Hengerne til trekkvognene blir stående igjen siden det ikke er mulig å få dem med seg, sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund.

Noe senere melder hans kollega Wiktor Pedersen om fullstendig kaos på stedet. I løpet av morgentimene har ytterligere kjøretøy kommet til, og det står nå fire eller fem kjøretøy på stedet.

Vår fotograf på stedet opplyser at personbiler slippes forbi i puljer. Vogntog må vente.

- Hold dere hjemme

- Det er utrolig vanskelige kjøreforhold. Det er et vær uten like. Det snør tett, sier Pedersen.

Han har en klar oppfordring til bilistene:

- De som ikke har noe på E6 sørover å gjøre bør la bilen stå og holde seg hjemme, sier han.

Politiet forsøker så godt det lar seg gjøre å holde veiene åpne ved hjelp av manuell dirigering. Det er tilkalt tungberger som skal hjelpe til med å få kjøretøyene på rett kjøl. Den skal også bistå med å fjerne en henger til en semitrailer som står i veien.

- Men det varer jo bare til neste kommer, sukker Pedersen.

Også ved Vindalsliene i Soknedal meldes det om opptil flere vogntog med problemer. Politiet har ikke ressurser på stedet, men får melding fra publikum om at det skal være mulig å passere.

Stengt over Dovrefjell

Ifølge Gudbrandsdal politidistrikt er E6 over Dovrefjell stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold og dårlig vær. Veien stenges frem til det gjøres ny vurdering klokken 13.00. Anbefalt omkjøring er via riksvei 3.

Statens vegvesen melder at fylkesvei 705 mellom Stuggudal og Brekken er stengt.

Det er stor pågang av henvendelser til vegtrafikksentralen.

- Vi rekker ikke å ta unna alle henvendelser og har litt problemer med å skaffe oss helt oversikten, opplyses det til adressa.no rundt klokken 07.20.

Også en rekke båtruter i hele Midt-Norge er innstilt på grunn av værforholdene.

Flere vogntog i grøfta

Gjennom natta har politiet mottatt flere meldinger om store kjøretøy med problemer langs veien i Sør-Trøndelag. Blant annet gjaldt dette på E6 i Drivdalen  der et vogntog blant annet sperret for en brøytebil. Det ble bestilt berging, men situasjonen løste seg.

- Det magiske ordet er kjettinger. Så fort disse kom på så kom også kjøretøyet seg avgårde, sier Aasluind.

Ved Soknedal var et vogntog av veien sør for Soknedal sentrum. Der ble det en del materielle skader på en midtdeler, men ingen personer ble skadd.

Fører i sjokk etter utforkjøring

På fylkesvei 714 ved Våvatnet kjørte en norskregistrert trailet av veien. Fører klaget over smerter og kom seg ikke ut av kjøretøyet, og alle nødetatene rykket til stedet. Hendelsen skjedde i forbindelse med forbikjøring, og vogntoget kom over i motgående kjørefelt.

- Det tippet over på venstre side av veien. Føreren var tilsynelatende uskadd, men i sjokk, sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund.

Det er 15 tonn laks i bilen som må berges. Trafikken kan passere forbi. Ifølge 110-sentralen har utforkjøringen skjedd mellom Slørdal og Våvatnet.

Det var svært glatt på veien ifølge vår reporter. Foto: LUDVIG KILLINGBERG
Slik så det ut på Ulsberg i morges. Bilde fra Statens vegvesens webkamera. Foto: Statens vegvesen