Laget Naturtalentene fra Ler i Melhus vant robotkonkurransen under den skandinaviske finalen i kunnskapskonkurransen First Lego League. Den foregikk i Bodø i helga.

- Vi er altså Skandinavias beste robotkjørere, og det var utrolig gøy å vinne. Vi dro til Bodø og skulle bare ha det artig, sier Ragnhild Nyhus Røsbjørgen, som sammen med Anders Mellingen var en av veilederne for laget.

Gikk for kvikkleire

First Lego League er en kunnskapskonkurranse for barn og unge i alderen 10 til 16 år. Hensikten med arrangementet er å øke interessen for teknologi og vitenskap og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere. I år var det naturkatastrofe som var temaet.

- Ungene hadde selv valgt ut temaet kvikkleire. Vi kommer jo fra ei bygd som er kvikkleireutsatt. Vi hadde et veldig godt samarbeid med Multiconsult. De var veldig gira og forsynte oss med kvikkleire som vi kunne gjøre forsøk med, forklarer Nyhus Røsbjørgen.

Vanligvis er First Lego League i regi skolene, men denne gangen måtte to av foreldrene lage et privat lag. Deltakerne Tormod Vistnes, Øyvind Mellingen, Jan Magnus Røsbjørgen, Ragnhild Røsbjørgen, Emil Aukan, Martin Jensen, Isak Einvik, Hanna Holthe, Tonje Mosand og Anders Nyhus Røsbjørgen har deltatt før, og hadde lyst å utfordre seg igjen. Først gikk laget til topps i finalen i Trondheim, før de danket ut 51 andre lag i Bodø i den skandinaviske finalen.

Jobbet på fritiden

- De siste ukene har vært intensive. Ungene har møttes fire ganger per uke, og det har vært jobbet godt med oppgaven, forteller veilederen.

I september fikk 848 skandinaviske lag utdelt oppgaven sin fra First Lego League.

- Ungene har programmert og jobbet med roboten siden september. Dette har de kun gjort på fritiden, siden skolen ikke var delaktig. De er alle bestemt på at de ønker å holde på med realfag når de blir eldre, sier Nyhus Røsbjørgen.

- Kjempeopplevelse

Hun tror deltakerne i Naturtalentene hadde en kjempeopplevelse i Bodø. De møtte det danske laget Robot Bozz i finalen i robotkonkurransen, og det ble en nervepirrende affære. Men til slutt var det trønderne som kunne rekke hendene i været.

- Ungene fikk en kjempeopplevelse, og de har lært både fag og samarbeid. De har hele tiden holdt motet oppe, sier Nyhus Røsbjørgen.

Laget Naturtalentene har fått tilbud om å være med i en verdensfestival i St. Louis i USA eller en europeisk finale i Pamplona i Spania.

- Dette er noe vi må skaffe penger til selv, så vi får se hva som skjer videre, sier Nyhus Røsbjørgen.

Laget Cyborgz fra Stjørdal kom på en respektabel femteplass i robotkonkurransen.

Naturtalentene: (Bak f.v.) Anders Mellingen, Tormod Vistnes, Øyvind Mellingen, Jan Magnus Røsbjørgen, Ragnhild Røsbjørgen. (Midt f.v.) Emil Aukan, Martin Jensen. (Foran f.v.) Isak Einvik, Hanna Holthe, Tonje Mosand, Anders Nyhus Røsbjørgen. Foto: Raymond Engmark, AP/Statoil