Det ble et nervepirrende kommunestyremøte i Bjugn i dag. Ordfører Arnfinn Astads innstilling ble til slutt nedstemt med 15 mot 14 stemmer.

Dermed skal innbyggerne i Ørland og Bjugn kommuner si ja eller nei til kommunesammenslåing 24. februar neste år.

Astad tok de fleste på senga da han fremmet en ny innstilling i møtet. Ap-veteranens opprinnelige innstilling gikk ut på å stanse prosessen om kommunesammenslåing og si nei til folkeavstemning.

Les adresseavisens direkterapportering fra møtet her.

Ville gi anbefale innbyggerne

Like etter at kommunestyremøtet startet snudde han på flisa. Astad fremmet da innstilling om å la saken gå til folkeavstemning, men under gitte forutsetninger. 1. Kommunestyret i Bjugn er uenig i styringsgruppens flertallsinnstilling. Kommunestyret i Bjugn ønsker Botngård som administrasjonssenter i den nye kommunen.2. Kommunestyret i Bjugn anbefaler folket i Bjugn kommune å si nei til styringsgruppens flertallsinnstilling, som går inn for å legge den politiske og administrative ledelsen til Brekstad.

Det nye forslaget til ordføreren betydde i praksis at Bjugn kommunestyre skulle anbefale innbyggerne i Bjugn å stemme nei til kommunesammenslåing med Ørland. Arbeiderpartiets Jostein Tårnes var sterkt uenig i ordførerens innstilling.

- Hvis dette blir vedtatt, blir det ingen folkeavstemning. Innbyggerne i Ørland og Bjugn må stemme over de samme forutsetningene, påpekte han i pausen før avstemningen.

Trodde noen misforsto

Ørland kommunestyre vedtok torsdag forrige uke å ta saken om kommunesammenslåing til folkeavstemning. Kommunestyret la flertallsinnstillingen fra styringsgruppen til grunn for folkeavstemningen. Denne innstillingen innbærer at kommunesenteret i en eventuell ny kommune skal ligge på Brekstad i dagens Ørland kommune.

KrF fremmet et likelydende forslag i Bjugn kommunestyre i dag. Under avstemningen ble dette forslaget satt opp mot ordfører Astads innstilling. Bjugn-ordføreren virket overrasket da 15 kommunerepresentanter rakte hånda i været og stemte for KrFs forslag.- 15 stemmer, sa rådmann Tor Langvold.

- Nei, nå har de misforstått, kommenterte Astad.

Han ba deretter de som ville stemme for ordførerens innstilling om å rekke hånda i været. Da 14 representanter rakte hånda i været måtte Astad innse nederlaget.

Gir ikke opp

I pausen etter saksbehandlingen innrømmet ordføreren at han var overrasket over utfallet.- Jeg oppfattet det som at det var flertall i kommunestyret for mitt forslag. Vedtaket får ingen øyeblikkelige konsekvenser. Om folket sier ja i folkeavstemningen, og kommunene blir sammenslått, er det beklagelig for bjugningene. Da vil de bli styrt fra Brekstad. Hvor kommunesenteret ligger er svært viktig. All erfaring fra andre kommuner tilsier at veksten skjer der administrasjonssenteret ligger, sa Astad.Han vil drive valgkamp frem mot folkeavstemningen 24. februar for å påvirke innbyggerne til å si nei til kommunesammenslåing.

- Gledelig

Adresseavisen skrev i dag at det var flertall i kommunestyret for å la saken gå til folkeavstemning. Det viste seg å være riktig, men ordfører Astads nye innstilling endret noe på forutsetningene. Adresseavisen snakket i går med 15 representanter som sa de ville stemme for flertallsinnstillingen fra styringsgruppen, som forutsetter kommunesenter på Brekstad.

En av de 15 stemte alikevel for ordførerens innstilling i dag. En annen representant, som i går var usikker på hva han ville stemme, sørget i dag for flertall for KrFs forslag. Aps Renate Tårnes var lykkelig over utfallet i dagens kommunestyremøte.

- Forutsetningene endret seg da ordfører Astad fremmet en ny innstilling. Jeg fikk vite om det ti minutter før møtet og ble overrasket. Det er utrolig gledelig at saken nå går til folkeavstemning, og at innbyggerne i Ørland og Bjugn får stemme over de samme forutsetningene. Ordføreren ville at kommunestyret skulle anbefale innbyggerne å mene noe. Det mener jeg blir helt feil. Det er innbyggerne som skal gi oss råd om kommunene bør slås sammen eller ikke, påpeker hun.