– Det er helt klart at den type praksis er utillatelig. Det høres fryktelig ut, sier fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag.

Fylkeslegen understreker at han ikke vet hva slags bilder det er som har blitt delt på sosiale medier.

– Det kan være snakk om bilder der man ikke kan identifisere personen. Det er uansett uakseptabel praksis, sier Vaage.

Delingen av bildene på sosiale medier skal ha vært av svært begrenset omfang.

Les i eAdressa: Forbud mot bruk av privat fototutstyr

Brøt taushetsplikten

Tilsynssaken mot Ambulanse Midt-Norge ble iverksatt etter at det ble tatt et MMS-bilde av Kevin Vist (åtte måneder) da han kjempet for livet på Steinkjer legevakt. Adresseavisen har tidligere omtalt at den lille gutten åtte timer tidligere hadde blitt sendt hjem fra legevakten med paracet. Han døde på vei til St. Olavs Hospital av smittsom hjernehinnebetennelse.

MMS-bildet ble tatt med en privat mobiltelefon for å dokumentere kliniske funn. Fartøysjefen videresendte bildet til en lærling. Lærlingen viste så bildet til to sykepleiere på legevakten. Bildene ble tatt for å brukes i læringen.

– Det var et brudd på taushetsplikten. De involverte innså at det som hadde skjedd ikke var den rette måten å gjøre det på, sier Vaage.

I tillegg ble det ikke innhentet samtykke til å ta bildet fra de pårørende.

– Det skal være gitt samtykke fra vedkommende som det blir tatt bilde av, eller pårørende så langt det er mulig, sier fylkeslegen.

Samtykke skal også innhentes hvis bildene blir tatt med læring som formål. Vaage opplyser at foto kan være hensiktsmessig for dokumentasjon på et skadested og for læring i etterkant.

En del av journalen

– Bilder som blir tatt for å dokumentere et hendelsesforløp er en del av journalen, og må behandles på lik linje med skriftlig informasjon som inngår i journalen, sier Vaage.

I rapporten kommer det frem at praksisen rundt fotodokumentasjon under ambulanseoppdrag ikke har vært i samsvar med loven om forsvarlig virksomhet. Praksisen oppfyller heller ikke kravet til internkontroll.

Én av tre ambulansearbeidere har benyttet foto som dokumentasjon i tjenesten, viser rapporten.

– Jeg ble overrasket over at det var så mange og at det ble regelmessig gjort. Alle har en mobil med fotomulighet i lomma i dag. Det gir mulighet for utvidet bruk av fotografi, sier Vaage.

Privat utstyr ble brukt i to av tre tilfeller når det ble tatt bilder, viser undersøkelsen. Det kommer også frem at sletting av foto på privat utstyr ikke har vært konsekvent gjort.

– Privat utstyr kan ikke brukes til dokumentasjon i ambulansetjenesten. Mange mobiltelefoner i dag laster opp bilder på nettskyer, slik at de også er tilgjengelige på PC og nettbrett. På denne måten kan bildene være lagret, selv om de blir slettet fra mobiltelefonen, sier Vaage.

Han mener derfor at det er kun når det er ytterst nødvendig at privat utstyr kan brukes til å ta bilder.

– Hvis det trengs fotodokumentasjon må bilene utstyres med fotokamera, sier Vaage.

Ambulanse Midt-Norge beklager

Ambulanse Midt-Norge har gjort det klart at deling av bilder på sosiale medier er uakseptabelt.

De involverte i hendelsen på Steinkjer legevakt har beklaget det som skjedde.

– I enkelthendelsen knyttet til aktuell tilsynssak kommer det frem at våre ansatte har brukt privat utstyr til å fotografere med, samt at de ikke har innhentet samtykke. Dette har de kort tid etterpå innsett var et feiltrinn, beklaget hendelsen og slettet bildet, sier fagdirektør Per Christian Juvkam i Ambulanse Midt-Norge.

Taushetsplikt

Ambulanse Midt-Norge har presisert dette med taushetsplikt og deling av informasjon i sosiale medier, blant annet under opplæringen av lærlinger.

–Lukkede grupper på nettet anses ikke som en sikker kommunikasjonskanal for deling av innhold som kan inneholde pasientsensitiv informasjon, sier Juvkam.

Juvkam understreker at det i undersøkelsen ikke ble funnet at deling av bilder på sosiale medier har vært en praksis i ambulansetjenesten.

Foto har i hovedsak blitt brukt til å dokumentere oversikt over eller videreformidle detaljer fra skadested som beslutningsstøtte til AMK, ansvarlig lege eller mottakende sykehus.

–Det oppgis også at det i noen tilfeller er tatt nærfoto av pasient i spesielle situasjoner hvor man har ansett dette som viktig for å gi riktig behandling videre eller for å formidle alvorlighetsgrad med henhold til hvilket sykehus pasienten bør sendes til og med hvilken type transport, sier Juvkam.

Nye retningslinjer

– Det er viktig å presisere at de fleste tilfeller hvor fotodokumentasjon er gjort ikke inkluderer pasienter og pasientsensitiv informasjon, fortsetter fagdirektøren.

Ambulanse Midt-Norge har informert sine ansatte om at det er fullstendig forbud mot bruk av privat fotoutstyr, og har laget et utkast til retningslinjer. De understreker at det heller ikke fantes retningslinjer spesifikt knyttet til dette før Ambulanse Midt-Norge tok over all drift av ambulansene i januar i fjor.

Fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag mener det er helt uakseptabelt at ambulansepersonell har delt bilder på sosiale medier. Foto: Jens Petter Søraa
Adresseavisen har tidligere omtalt saken om bildene som ble tatt av åtte måneder gamle Kevin.