«Heysa Henrik :)

Skriver faktisk bare til dig helt tilfældigt».

Slik begynte en spesiell Facebookmelding som tikket inn på Henrik Sæthers profil i forrige uke.

En dansk mann tilbød Sæther steroider til spottpris, med bilde av produkter og attpåtil en forsikring på at tollvesenet ikke vil oppdage pakkens innhold.

- Da jeg så meldingen ble jeg først og fremst fornærmet over å bli nærmest håndplukket som potensiell steroidkunde, forteller Sæther.

Vurderer anmeldelse

Sæther er medlem i en styrkeløfterklubb i Trondheim og har trent styrke i en årrekke. Han forteller at det er flere i styrkeløftmiljøet som har fått lignende meldinger på Facebook, men sier at dette er feil målgruppe.

- Styrkeløft er underlagt Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge. Vi tar sterk avstand fra steroidbruk og blir jevnlig dopingtestet, sier Sæther.

- Jeg vurderer å anmelde saken, men jeg vet ikke helt om politiet kan gjøre noe med dette, legger Sæther til..

- Vi fanger opp det meste

Den danske steroideselgeren kommer med en eksportgaranti, som sørger for at Tollvesenet ikke får nyss om pakkens innhold. Det mener kontorsjef Jon Aspelund i Tollvesenet kun er en slu markedsføringsmetode.

- At dopingselgeren skriver at han har en spesiell metode for å unngå å bli avslørt er bare tull. Det er noe han skriver for å få solgt stoffet, sier Aspelund.

- I fjor fant vi 147 000 tabelletter og nesten 55 kilo pulver eller flytende steroider. Vi fanger opp det meste, men det kan selvsagt hende at noe kommer gjennom, legger Aspelund til.

Aspelund forteller at mange av funnene stammer fra kjøp og salg på internett, og oppfordrer folk til å ikke stole på slike henvendelser.

- Vi registrerer at det foregår mye salg på nettforum og sosiale medier. Facebook har jo med tiden blitt en populær plass å markedsføre ting, det gjelder også steroider, sier Aspelund.

Politiet ønsker tips

Politibetjent og etterforskningsleder under Operasjon Gilde, John Torger Konstad, har ikke hørt om lignende metoder tidligere, men blir ikke direkte overrasket over Facebook-tilbudet.

- Sosiale medier er jo en del av arenaen hvor det omsettes veksthormoner og steroider, på lignende måte som nettforum ble tatt i bruk av de tiltalte i operasjon Gilde. Men det er første gangen jeg har hørt at tilfeldige blir plukket ut tilfeldig på Facebook, sier Konstad.

Noen av merkene som blir tilbudt i Facebookmeldingen er gjengangere for Konstad etter Operasjon Gilde.

- Alpha Pharma er en dansk aktør som produserer dopingmidler i India, og deretter sender det ut ulovlig til nordiske land. Diamond er flytende steroider som vi har sett mye av under gilde-etterforskningen., sier Konstad.

- Tror du det er tilfeldig at flere personer i styrkeløftmiljøet får slike henvendelser like etter at Operasjon Gilde-rettssaken rullet i gang?

- Det kan jeg verken si ja eller nei til, det blir ren spekulasjon. Men rettssaken blir jo godt dekt av media, og det er ingen tvil om at de som er interessert i å selge steroider har fått med seg rettssaken, sier Konstad.

- Det er et stort marked for steroider, ikke bare her i Trøndelag, men i hele landet. Jeg har et inntrykk av at samfunnet er veldig kroppsfiksert i dag. En pen og flott kropp er et tegn på vellykkethet, og mange leter etter snarveier for å oppnå dette, legger Konstad.

- Jeg anbefaler de som får slike tilbud på Facebook om å ta kontakt med politiet, sier Konstad avslutningsvis.

Her kan du se meldingen i sin helhet.