Prøvene av slaktekyllingen hos en produsent i Gauldal ble bekreftet av Veterinærinstituttet og påviste salmonella infantis 15. januar. To dager senere ble 13 000 kyllinger avlivet og sendt til destruering.

- Besetningen ble avlivet og destruert 17. januar. Øvrig dyrehold er båndlagt mens vasking og desinfiseringsarbeidet pågår, sier seksjonssjef Jan Kåre Bjørkås hos Mattilsynet i Gauldal.

Mange prøver

Når desinfiseringsarbeidet er ferdig skal Mattilsynet ta nye prøver for å forsikre at bakterien er fjernet.

-  Det er iverksatt omfattende prøvetaking for om mulig å finne smittekilden og avdekke eventuell smittespredning. Båndlegging av smittede besetninger blir ikke opphevet før man er sikker på at smittestoff i dyr eller i miljøet de oppholder seg i er fjernet. Deretter får fjørfeanlegget en karantene på 30 dager, der lokalet står tomt før nye kyllinger kan settes inn, sier Bjørkås.

Uvanlig i Norge

Salmonella infantis, som nå er påvist i Sør-Trøndelag, er ikke blant de hissigste variantene, men er likevel en av de salmonellatypene som oftest gir salmonellose hos mennesker i EU.

- Den er ikke så vanlig i Norge, og opptrer helst i broileroppdrett i Europa, opplyser Bjørkås.

Salmonella finnes i naturen, blant annet hos fugler og pinnsvin. Den kan også komme inn via fôr og smittefarlige kontakter, men alle produsenter har gode rutiner for besøkende som skal inn i anlegget, slik at det er ikke lett å få inn smitten på den måten.

- Vi har noen tilfeller av salmonella fra tid til annen. Det forrige hadde vi i Nord-Trøndelag i 2011 og før den tid for cirka tre-fire år siden, sier Bjørkås.

Smitter til mennesker

Salmonella er en gruppe B-sykdom som kan smitte mennesker.

En god regel for å unngå salmonella fra kyllingkjøtt, er å sørge for god varmebehandling og at kjøttet er gjennomstekt. Skulle man likevel bli smittet, resulterer det i kraftig diaré. Blir man smittet av den hissige typen salmonella kan det føre til sykehusinnleggelse, og for de som er svekket og blir smittet kan en hissig salmonella være fatal.

- Enkeltstående tilfelle

Kyllingen selv blir vanligvis ikke syk, den er bare smittebærer av bakterien som altså avsløres via prøver.

Jan Kåre Bjørkås er overrasket over å finne salmonella infantis i Norge, men sier det er for tidlig å si noe om hva dette indikerer.

- Det kan være et enkeltstående tilfelle. Prøven ble tatt 2. januar, og vi har tatt mange prøver i Trøndelag siden den gang, som ikke har påvist salmonella.