- Jeg mener regjeringen må vurdere å innføre en sertifisering av transportnæringen i Norge, sier leder Linda Heleland Hofstad i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Onsdag ettermiddag slapp adressa.no nyheten om hvor lett det er å skaffe seg falske fører-, sjåfør-, og id-kort for lastebil og vogntog.

Hofstad Helleland er ser alvorlig på avsløringen.

- Jeg er bekymret for at dette utgjør en veldig stor fare på norske veier. Det er også ødeleggende for en hel næring. Problemet må ikke vokse seg for stort. Vi må ta det med rota og få alle ledd i transportkjeden til å bidra, sier Hofstad Helleland som mener at også de som kjøper tjenestene må ta ansvar for å sikre trafikksikkerheten.

Må stille krav

Regionsjef Roar Melum i NLF har tidligere lansert «Transportsvanen», et prosjekt for å ansvarliggjøre alle ledd i transportkjeden, også de som bestiller transport av varer på norske veier. Ideen er hentet fra den mer det offisielle nordiske miljømerket Svanemerket. Et merke som kun skal finnes på varer og tjenester som er miljøtilpasset hele veien fra råvare til avfallshåndtering.

Komitélederen mener sertifiseringen må forebygge sosial dumping og økonomisk kriminalitet, samt ivareta miljøet. I tillegg må det stille krav til kjøreadferd, bilparken, kompetansen til sjåføren – som for eksempel vinterførerkort.

Vil be om hjelp

- Konkurransen i bransjen er knallhard og marginene små, men de illegale vil alltid kunne gjøre transporten billigere. De betaler ufaglærte som ikke trenger mange kronene i timen. Vi må få ansvarliggjort alle ledd, både de som kjøper transporten, lasten, sjåføren og firmaet bak, med sertifisering. Dette kan føre til at de uten sertifisering ikke blir benyttet av kundene av disse tjenestene, mener Hofstad Helleland.

Hun vil be næringslivet om hjelp.

- Vi må ikke innføre ordninger som ikke rammer næringslivet slik at de taper konkurransekraften. Men alle må bidra til at de som driver på feil side av loven ikke får noe spillerom.