I 11-tiden fikk brannvesenet melding om gress- og lyngbrann i på Litjvatnet i Frøya kommune.

TV2 hevder at skolebarns lighterlek kan ha ført til brannen, og ble raskt evakuert fra området.

Området er tørt og kraftig vind herjet i området på formiddagen, brannen eskalerte fort og spredte seg nordvestover. Det var ingen vei inn til brannområdet, noe som førte til at brannmannskapet måtte benytte seg av ATV-er og helikopter for å få på plass utstyr, noe som gjorde slokkingen ekstra vanskelig i startfasen.

500 evakuerte

Rundt klokken 14.00 ble det iverksatt evakuering av beboere mellom Gurvika og Tungvåg. Senere ble evakueringsområdet utvidet til området mellom Bremnes og Botnheia, samt Strømøybotn.

- Omtrent 160 personer evakuert til hotell Frøya. En del er innkvartert på Dolmsundet hotell på Hitra. Resten bor til venner og bekjente, sa Martin Nilsen, fungerende ordfører i Frøya kommune, i 19-tiden i dag.

Klokken 22.30 har ikke politiet oversikt over hvor mange som er evakuert, men tallet har antageligvis økt betraktelig i kveldstimene.

- Det er vanskelig å si eksakt. Evakueringen har skjedd på mange nivåer. Vi har samlet opp folk i klubbhuset og på hotellet. Men folk har også valgt å forlate stedet av egen vilje. Vi har talt over 200, men folk i staben har antydet at det kan være oppimot 500 som har dratt, sier operasjonsleder Astrid Metlid.

Over 150 mannskaper i sving

Det ble satt inn store mannskaper i forbindelse med brannen. Over 150 mannskaper er satt i sving i området. Blant annet 3 helikoptre som ble omdirigert fra Flatanger. Politihelikopter ble også omdirigert fra Flatanger for å bidra på Frøya. Politiet i Sør-Trøndelag har satt stab og har kalt inn den kollektive redningsledelsen i Trondheim, skrev politiet i en pressemelding klokken 17.00.

For å forhindre at brannen skulle spre seg til boligområdene i Sandvika og Klubben, satte brannvesenet opp en branngate mellom Kjerkdalsvatnet og Langvatnet.

- Vi har bedt helikoptrene om å fokusere på området mellom Kjerkdalsvatnet og Langvatnet, målet er å skape en branngate slik at brannen ikke sprer seg til bebyggelsen, sa operasjonsleder Bjørn Handegard til adressa.no.

Branngata har fungert

Da det ble mørkt måtte helikoptrene avslutte brannslokkingen, men branngaten har så langt fungert og brannen har så langt ikke spredt seg nordover. Men faren for bebyggelsen på Frøya er ikke over.

- Det er foreløpig ingen spredning nordover, men vi har ikke kontroll vestover og brannen kan fremdeles nå flere kritiske punkt, sier operasjonsleder Astrid Metlid til adress.no klokken 20.30.

Klokken 21.30 er situasjonen fremdeles ikke under kontroll.

- Det er fremdeles en brann under utvikling, og den sprer seg vestover. Spredningshastigheten er litt redusert, men vi jobber knallhardt der ute, sier Metlid.