- Jeg har akkurat snakket med de i politihelikopteret som nettopp landet. Utviklinga er gledelig, fordi vinden har vært som den er, sier operasjonsleder Reidar Stokke i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no like etter klokken 05.

Ifølge ham har ikke brannen krysset den kritiske linja.

- Flammene har ikke krysset vassdraget hvor Langvatnet og Kjerkdalsvatnet går. Det har vært mindre spredning og mindre intensitet enn vi kunne håpet på.

Tidligere natt til torsdag sa Stokke at de hadde kontroll på brannen i den forstand at de har hindret flammene i å nå bebyggelse.

Ved soloppgang vil det settes inn fem helikoptre inn i slukkingsarbeidet.

- Så snart det lysner letter fem helikoptre. Forsvaret og Hovedredningssentralen bidrar. Vi har også sendt ti personer fra Trondheim som har med pumper og slangemateriell, sier brannmester Gunnar Sundli i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Mannskapene som har vært i arbeid i natt vil gradvis skiftes ut.

- Jobber fra to fronter

- De lokale brannfolkene rullerer med sine egne, mens det blir avløsning og rullering for de som kommer fra andre kommuner, sier Stokke.

132 personer fra Frøya, Hitra, Snillfjord, Orkdal, Hemne, Melhus, Midtre Gauldal og Ørland bistår i slukkingen natt til torsdag. Et politihelikopter har gjennom natten overvåket situasjonen, og i tillegg står 70 personer fra Røde Kors i beredskap.

- Brannen har gått nordover, og stoppet ved Langvatnet og Kjerkdalsvatnet. Vi jobber med slukking fra to fronter, mot øst og vest, sier Arvid Hammernes, fagleder brann.

Klokken 02.45 tok adressa.nos team seg inn til det islagte Skjeldbruvatnet. På åskammene rundt vannet kunne man se flammene herje.

- Brannvesenet står oppe i åsen og spyler. Det blåser, og av og til står gnistregnet. Brannvesenet pumper vann opp fra vatnet, sier reporter Pål Solberg.

Brannen sprer seg mot øst

Så langt har det meste av bebyggelse vært skjermet fra flammene. Rundt midnatt ble ei trimhytte som ligger rundt tre kilometer vest for Sistranda offer for flammene. Det er etter det adressa.no kjenner til den første bygningen som har brent ned.

Brannen på Frøya spredte seg tirsdag østover. Skrekkscenariet har vært at vinden skal snu mot sør eller vest. Politiet har en indikasjon på at vinden beveger seg rundt 20 til 30 meter i timen.

Innsatsleder Tor Åge Dahl hopplyser at mellom seks og åtte kvadratkilometer er svidd av.

Politiet utelukker ikke at det kan komme flere evakueringer. De velger å være føre var med tanke på bebyggelsene på østsiden av Frøya.

- Innsatsleder har fått i oppgave å lage en plan for å evakuere områdene Neset, Dyrvik, Ervika, og nedover mot Yttersian, sier operasjonsleder Astrid Metlid til adressa.no like før klokken 23.

Politiet vurderer nye evakueringer etter at bannen har tatt seg opp på østsiden av Frøya. Foto: NTB Scanpix / Joakim Halvorsen