Flammene har herjet i Trøndelag den siste uka. Den tørre januarmåneden har sørget for en rekke gressbranner, med de store brannene i Flatanger og Frøya som skrekkeksempler.

Det virker heller ikke som det skal komme betydelig med nedbør med det første, så brannfaren vil være overhengende en god stund fremover.

Den store brannfaren har ført til et totalforbud mot åpen ild i hele Trøndelag, men det virker ikke som alle har fått med seg dette forbudet.

Siden 28. januar har brannvesenet i Sør- og Nord-Trøndelag rykket ut en rekke ganger til folk som fyrer opp i det tørre terrenget, og mange av dem blir anmeldt for forholdene.

De vanligste synderne

Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS har hatt en travel start på nyåret. Med blant annet de store gressbrannene på Frøya og Flatanger friskt i minnet, kommer brannkjemperne med en rekke ting som du IKKE skal tenke på å gjøre når brannfaren er så stor som den er nå.

  • Det vil være en veldig stor feil å fyre opp et bål nå. Selv på plasser med snø der det tilsynelatende er ufarlig. Glør kan spre seg langt, og en gressbrann kan oppstå på den måten. Legg vedkubber og fyrstikker hjemme. Ta heller med pølser på termos.

  • Å kaste sigarettsneiper i naturen er dumt uansett, men ekstra ille når det er så tørt som det er nå.

  • Mange har fyrverkeri liggende igjen fra nyttårsaften, men det er en dum idé å fyre opp nyttårsrestene nå.

  • Fakler og lanterner utenfor hus er også forbudt nå.

Ting som folk ikke tenker over

Her kommer noen punkter som ikke er så åpenbare for folk flest, men som kan være en trussel i tørkeperioden.

  • Kjettinger og piggdekk kan være et faremoment. Spinner du i grusen med metall på hjulene kan det oppstå gnister.

  • Motorsag som treffer spiker eller stein, kan skape gnister, som igjen kan skape brann.

  • Gravlykter er en potensiell brannfare, spesielt hvis det er tørre blomster og gress i nærheten. Bruk elektriske lys ved gravene er brannvesenets oppfordring.

- Folk må tenke på hva slags konsekvenser det kan få å fyre opp ild. Man kan bli straffeforfulgt, og ende opp med bøter. I verste fall kan man havne i fengsel, forteller de vakthavende brannsjefene.

Snakk med barna

Storbrannen på Frøya ble startet av skoleelever på tur. Brannlederne mener det er viktig at brannfaren blir tatt opp med de yngste trønderne.

- Når det er så stor brannfare som det er nå, så er det viktig at foreldrene snakker med barna. Jeg tror barn skjønner ting veldig godt, hvis de får det forklart på en ordentlig måte. Barn skal ikke leke med ild til vanlig, og spesielt ikke nå, og det er viktig at de skjønner hvorfor. Brannfaren bør også være et tema i barnehagen og på skoler, sier brannlederne.

- Også er det viktig at alle passer godt på hverandre, det gjelder for barn og voksne, sier Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS.

Dette gjør du ved brann

Helt avslutningsvis forteller brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen hva du skal gjør hvis du oppdager branntilløp.

- Det er selvsagt avhengig av situasjonen, men først og fremst handler det om å få folk i sikkerhet. Deretter skal man ringe 110. Når det er gjort kan du begynne å tenke på brannslukking med de midlene du har tilgjengelig, sier Mæhlumsveen.

Trøndelag brann- og redningstjeneste oppfordrer folk til å være varsom. Fra venstre: Leder Beredskap Ole Ludvigsen, Leder forebyggende Anna-Karin Hermansen, NK Beredskap Ole Anders Holmvaag, Vaktleder 110 Frank Indergård. Stående: Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen.