Politiet mener lørdagens to branner i Roan skyldes havsalt og fukt på høyspentnettet.

- Det kom en regnbyge like før vi fikk melding om brannene. Vitner har fortalt de så det lyst opp eller gnistret ved isolatorer på høyspentlinjene. I Skjøra så vi at brannen hadde startet like under en høyspentmast. Derfor er det nærliggende å tro at det er overslag på isolatorene som startet brannene, sier lensmann Tor Joar Flasnes i Bjørnør.

Nødetatene rykket lørdag ettermiddag ut til to meldinger om lyng- og skogbranner i Roan kommune. Den på Skjøra, og den andre var i Skjelden ved Bessaker.

Skogbrannhelikopter ble også tatt i bruk for å bistå bakkemannskapene.

Gnister

Trønderenergi eier strømnettet i områdene brannene startet.

- Lørdag formiddag og ut over dagen hadde vi problemer med at noen linjer falt ut i Agdenes, Åfjord, Roan og Osen, forteller informasjonsrådgiver Tore Wuttudal hos Trønderenergi.

Han forklarer at kraftig vind og høy sjø, kombinert med tørt vær skaper den spesielle brannfaren.

Kraftig vind har den siste tiden blåst saltvann på strømnettet. Mangelen på nedbør gjør at saltet tørker på strømledninger og isolatorer. Det fuktige været lørdag kan ha gjort de nedsaltede isolatorene strømførende. Dette kan igjen ha medført kortslutninger (jordslutninger), som igjen kan føre til gnister og antenne bakken.

- Når strømmen slår over til jord kan det oppstå gnister. Vi kaller det overslag til jord, det er en kortslutning. Det er ingen snø på bakken, som da kan ta fyr, forklarer Wuttudal til adressa.no.

Ikke uvanlig

Informasjonssjef Aslak Øverås Energi Norge kjenner ikke til brannårsaken i Roan spesielt, men bekrefter problemet.

- Generelt kan vi si at saltbelegg på kraftnett ikke er uvanlig, og at salt i kombinasjon med vann på isolatorer kan redusere isolasjonsevnen og i noen tilfeller føre til gnister. Det uvanlige er at dette skjer i kombinasjon med ekstrem tørke og vind, slik at det oppstår brann, skriver Øverås i en e-post til adressa.no.

Lensmannen understreker at ingen har sett branntilløpene, men at signalene han har mottatt etter å ha snakket med vitner og brannvesen peker på dette som en naturlig årsak. Han forteller en jurist vil avgjøre om politiet skal etterforske brannårsaken nærmere.

Flasnes oppfordrer folk langs kysten om å følge med når neste regnbyge kommer.

- Det er fint om folk tar en titt opp i lia i tilfelle det ryker. Da kan vi oppdage en eventuell brann på et tidlig tidspunkt.

Foto: Oda Karoline Vaage