Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter / Sør-Trøndelag

– Livsfarlig å gå i Speilsalen

  •   TOMMY FOSSUM

– Livsfarlig å gå i Speilsalen

Speilsalen og Blåsalen i Trollheimen er i ferd med å kollapse. – Det er livsfarlig å gå på isbreen eller i Speilsalen og Blåsalen. Bretunnelen er dødsdømt.

Utforkjøring ved Kotsøy

Bilen snurret og tok med seg flaggstang og vegetasjon. Kvinnelig passasjer lettere skadd.

Person omkom etter ulykke på E39

En bil og et vogntog krasjet på E39 ved Øysand torsdag formiddag. Én person omkom og en kvinne er alvorlig skadd.

Disse fuglene er uønsket i Trøndelag

Svein Nic. Norberg synes likevel møtet med den flotte svanen var kjempebra.

- Jeg trodde først det var hvit grus

Tordenværet i Trøndelag onsdags kveld førte med seg massive haglbyger .

Omfattende skader på huset

Det var kraftig røykutvikling i en privatbolig på Kyrksæterøra.

Uavklart om sjåfør involvert i dødsulykke blir siktet

Politiet har fortsatt ikke avklart om bilføreren skal siktes etter dødsulykken på fylkesvei 30 ved Røros 12. mai i år.

Ellevill råkjører tatt i 174 og 176 kilometer i timen

Den 48 år gamle mannen uten førerkort ble tatt av to forskjellige fotobokser to netter på rad.

(Foto: JON STRAND)

Foto: JON STRAND

(Foto: JON STRAND)

Foto: JON STRAND

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Tunneltaket er nå så tynt at det kan rase sammen når som helst. Ferdsel i Speilsalen og Blåsalen må derfor frarådes på det sterkeste, sier breforsker Atle Nesje ved Universitetet i Bergen til Adresseavisen. Han fikk i går se nye bilder fra den spesielle isbreen, og fastslår at isgrottene ved Blåhø i Trollheimen er i ferd med å bli historie.

– Bildene fra i år viser stor smelting sammenlignet med bildene fra i fjor. Bildene viser også at deler av tunneltaket har ramlet ned. Tunneltaket er nå så tynt at det kan rase sammen når som helst.

– Vil kollapse

Breforskeren mener at hvis høsten blir mild og varm, vil taket kollapse.

– Det er livsfarlig å gå inn under isbreen. Breen har gått kraftig tilbake bare på ett år. Bildene forteller om tydelige svakhetssoner i isbreen, og det er bare et tidsspørsmål før isbreen og Speilsalen kollapser. Det betyr at et sjeldent naturfenomen i Norge er historie, sier Nesje. Han legger til at isbreen er gode indikatorer på klimaendringene, og at også isbreen ved Blåhø er et tydelig eksempel på at breene smeltes ned kraftig i Norge.

– Hvis dette fortsetter er denne isbreen helt borte om 10 til 15 år.

Jon Strand, som er guide i Oppdal natur, hadde med gjester inn til breen lørdag – og er sjokkert over hvor raskt klimaendringene ser ut til å ødelegge isbreene og naturfenomenet Speilsalen.

Dramatisk syn

– Det var et dramatisk syn som møtte oss. Tunnelen mellom Speilsalen og Blåsalen var halvert i forhold til på samme tidspunkt i 2006 og en fjerdedel av det den var i 2003. Avstanden mellom åpningene er nå bare 40 meter, og portene til hallene er vidåpne og vi kunne se gjennom tunnelen mellom isgrottene, sier Strand.

Inne under bretaket ligger mye is som har falt ned fra taket. I taket er det flak som kan falle ned når som helst. Derfor råder han alle som går inn til breen nå å ikke oppå eller under breen.

– Det er forbundet med stor fare. Dessverre ser det ut til at klimaendringer ødelegger dette spektakulære naturfenomenet Speilsalen i nær framtid, sier Jon Strand.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus