Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter / Sør-Trøndelag

– Livsfarlig å gå i Speilsalen

  •   TOMMY FOSSUM

– Livsfarlig å gå i Speilsalen

Speilsalen og Blåsalen i Trollheimen er i ferd med å kollapse. – Det er livsfarlig å gå på isbreen eller i Speilsalen og Blåsalen. Bretunnelen er dødsdømt.

Drapssiktet tysker vil utleveres

I dag ble den tyske soldaten fengslet i en ny periode.

Nav-kontor i Malvik stengte etter trusler

Mann ringte inn alvorlige trusler.

SERIE: Lavstatusyrker

- Lemp på språkkravet

Manpower-sjef ber lederne ikke vært så strenge på kravet om å kunne norsk.

Pålagt av kommunen å kvitte seg med haner

En nabos hønsehold har vært gjenstand for en fire år lang konflikt på Hitra. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avgjør nå hanenes endelige skjebne.

- Ikke vært så mye folk her siden kongen passerte!

Det var kø i veikrysset og vaffeljernet gikk glovarmt.

Skadd mann fløyet ned fra Sylene med politihelikopter

Mann i midten av 70-årene skadet seg på fottur.

Spenning foran demonstrasjon - ber politiet være til stede

Arrangørene av demonstrasjonen mot IS på Torvet i Trondheim i ettermiddag, er bekymret for sikkerheten.

Mistenkt tyv holdt tilbake av privatpersoner

Alarm utløst i lagerlokale på Løkken Verk.

Monica på kake-pallen

Monica Smehagen Enebakk (32) fra Malvik er en av landets beste konditorer.

(Foto: JON STRAND)

Foto: JON STRAND

(Foto: JON STRAND)

Foto: JON STRAND

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Tunneltaket er nå så tynt at det kan rase sammen når som helst. Ferdsel i Speilsalen og Blåsalen må derfor frarådes på det sterkeste, sier breforsker Atle Nesje ved Universitetet i Bergen til Adresseavisen. Han fikk i går se nye bilder fra den spesielle isbreen, og fastslår at isgrottene ved Blåhø i Trollheimen er i ferd med å bli historie.

– Bildene fra i år viser stor smelting sammenlignet med bildene fra i fjor. Bildene viser også at deler av tunneltaket har ramlet ned. Tunneltaket er nå så tynt at det kan rase sammen når som helst.

– Vil kollapse

Breforskeren mener at hvis høsten blir mild og varm, vil taket kollapse.

– Det er livsfarlig å gå inn under isbreen. Breen har gått kraftig tilbake bare på ett år. Bildene forteller om tydelige svakhetssoner i isbreen, og det er bare et tidsspørsmål før isbreen og Speilsalen kollapser. Det betyr at et sjeldent naturfenomen i Norge er historie, sier Nesje. Han legger til at isbreen er gode indikatorer på klimaendringene, og at også isbreen ved Blåhø er et tydelig eksempel på at breene smeltes ned kraftig i Norge.

– Hvis dette fortsetter er denne isbreen helt borte om 10 til 15 år.

Jon Strand, som er guide i Oppdal natur, hadde med gjester inn til breen lørdag – og er sjokkert over hvor raskt klimaendringene ser ut til å ødelegge isbreene og naturfenomenet Speilsalen.

Dramatisk syn

– Det var et dramatisk syn som møtte oss. Tunnelen mellom Speilsalen og Blåsalen var halvert i forhold til på samme tidspunkt i 2006 og en fjerdedel av det den var i 2003. Avstanden mellom åpningene er nå bare 40 meter, og portene til hallene er vidåpne og vi kunne se gjennom tunnelen mellom isgrottene, sier Strand.

Inne under bretaket ligger mye is som har falt ned fra taket. I taket er det flak som kan falle ned når som helst. Derfor råder han alle som går inn til breen nå å ikke oppå eller under breen.

– Det er forbundet med stor fare. Dessverre ser det ut til at klimaendringer ødelegger dette spektakulære naturfenomenet Speilsalen i nær framtid, sier Jon Strand.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus