Adresseavisen har kartlagt alle drapene i Trøndelag de siste 30 årene. Verken politiet eller Kripos har statistikk tilgjengelig for samme periode. <strong>Kart og grafikk:</strong> Sjur Bakka, Helen Torgersen, Ørjan Aare Jørgensen.
  • Klokken 01.40 natt til fredag 22. februar 1985. Folk er i ferd med å forlate utestedet Mississippi i Fjordgata. På gata utenfor blir en mann i 30-årene angrepet med slag og spark. Fornærmede ble også hoppet på etter at han ble liggende på bakken. Voldsofferet ble hentet med ambulanse, men var død ved ankomsten på sykehuset.

  • 18 timer senere. Klokken er 20.00, og det er fortsatt fredag 22. februar. På bygdevegen mellom Tillerringen og Torgård i Trondheim skyter en 20-åring kompisen sin med et toløpers avsagd haglegevær. Fornærmede vakler av gårde og etterlater blodspor i snøen. 20-åringen fortsetter å skyte, både forfra og bakfra og mot fornærmedes hode. Offeret faller overende flere ganger, før han til slutt segner om og blir liggende. Åstedsfunnene viser senere at gjerningsmannen hadde avfyrt de to siste skuddene mens fornærmede lå på stedet han ble funnet.

Dette er utdrag fra to drapsdommer. I løpet av ett døgn i februar 1985 ble to personer drept i Trondheim. Bare få uker tidligere hadde en annen mann i 20-årene drept kompisen sin etter en krangel om religion. Dette skjedde også i Trondheim. Gjerningsmennene i alle tre sakene ble dømt for drap.

- En hektisk tid

Februar 1985 var starten på fem år med de høyeste drapsratene byen har opplevd i moderne tid. Tre drap i 1985, tre i 1986, tre i 1987, to i 1988 og fire i 1989. Det gir et snitt på tre drap i året. Tidligere krimtekniker i politiet i Trondheim, Kjell Reitan, arbeidet på mange drapsåsteder på 1980-tallet.

- Det var en veldig hektisk tid. Vi fokuserte bare på å gjøre jobben vår, men det var strevsomt til tider. Når man er krimtekniker og arbeider på slike åsteder, så tar man nærmest på seg en rustning. Det er imidlertid vanskelig å stenge ut det emosjonelle hele tiden. Vi er mennesker vi også, påpeker han.

- Nedgangen er tilfeldig

Etter at drapstoppen ble nådd i 1989, fulgte flere år uten et eneste drap i Trondheim. I perioden 1983 – 1992 var det 17 drap i byen. Til sammenligning var det kun seks drap i neste tiårsperiode. Nedgangen har fortsatt. Fra 2003 til 2012 var det kun fire drap i Trondheim. Da Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) ble drept i januar i år, var det fire år siden siste trondheimsdrap. Tidligere krimtekniker Reitan mener nedgangen er tilfeldig.

- Jeg tror ikke det er noen spesielle årsaker til at det var så mange drap i Trondheim på slutten av 1980-tallet. Dette går i bølger, sier han.

Færre unge drapsmenn

Fra slutten av 1980-tallet til i dag har antall drap både i Trøndelag og resten av landet gått kraftig ned. Drapsforsker Vibeke Ottesen mener det ikke er tilfeldig.

- På 1980-tallet hadde vi en høyere andel av unge menn som drepte unge menn i Norge. Der har vi hatt en stor nedgang, og trenden er lik i andre vestlige land, sier hun.

Uttalelsen bekreftes av Adresseavisens funn i gjennomgangen av 72 drapssaker. På slutten av 1980-tallet var det flere unge gjerningsmenn enn i dag. Dessuten var en høyere andel av ofrene unge.