Tidligere måtte Tore Kvittem og andre drone-entusiaster ha tillatelse med en gang de fløy med kamera. Den bestemmelsen er det slutt på i dag.

- Det er fritt frem for folk å filme så lenge dronen er innenfor synsrekkevidde, og ikke i restriksjonsområde med fotoforbud. Det er en prøveordning vi vil ha ut året,  bekrefter informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet Kjetil Berg Veire til adressa.no. Han legger til at det fremdeles finnes andre bestemmelser som regulerer bruken, som for eksempel åndsverkloven og straffeloven.

Misbruk av ressurser

Prøveordningen er et resultat av at dronesalg med kamera har tatt av, og at folk flest ikke utgjør en trussel for rikets sikkerhet.

- Vi bruker masse ressurser og tid på godkjennelser av hobbyflyving. Det ser vi som lite hensiktsmessig, sier han.

Det gleder Kvittem. Malvik-mannen har siden han var liten gutt hatt forkjærlighet for modellfly og elektronikk. Og da multikopter kom på det norske markedet for få år siden heiv han seg også på den bølgen.

- Jeg bruker det til hobby og avveksling. Jeg liker fotografering, og alt som har med elektronikk å gjøre, sier Kvittem.

Selv har han bygget dronen sin selv, men det selges pakkeløsninger med kamera for cirka 5000 kroner.

Se video øverst i saken: Se dronen fly

Pakkeløsning

- Du kan si jeg har gått stigen, og lært meg det her gjennom alle år. Men at du nå kan kjøpe en ferdigpakke gjør at jeg er litt bekymret hvis det selges mange av disse uten at folk har noen form for opplæring. Selv om disse er enkle å fly har alle et stort ansvar. Det er jo noe som er i lufta, og alt som er i lufta kan komme ned. Denne veier 6,5 kilo, og det er tungt å få i hodet, sier han.

- Det er ikke noe du tar med i 17. mai-toget i Trondheim med andre ord?

- Nei, det håper jeg virkelig vi ikke får se. Nå er det jo også flyforbud i Trondheim, sier han.

Maks høyde på 130 meter

Han anslår at rundt 40 personer i Trøndelag driver med droneflyging. Det er fortsatt ingen forening for disse, men han ser ikke bort fra at det kommer med det første. Spesielt nå som salget tar av, og man ikke trenger tillatelse til å filme.

Og ikke minst er det enklere å ta bilder med helikopter.

- Det er mye enklere å holde et helikopter i ro enn et vingefly, som alltid må være i bevegelse, sier han, mens han styrer dronen i lufta ved Midtsand i Malvik.

- Det er viktig å få frem at dette er moro og en god avkobling. Men det aller viktigste er at folk tar ansvar slik at det ikke blir vill vest. Nå har myndighetene gitt oss en mulighet til å bruke det her uten tillatelse, og den muligheten må vi ta vare på, sier Kvittem, som maks får lov til å ha flyet 130 meter over bakken.

Redd for ulykker

Men skal du fotografere eller filme, med tanke på kommersielt bruk, må du fortsatt søke tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Informasjonsdirektør Tor. O. Iversen opplyser at det jobbes med nye regler som skal ut på høring før sommeren.

- Vårt budskap er at vi er positive til denne type aktivitet, men vi er veldig opptatt av at den enkelte har et ansvar for eventuelle skader. En informasjonskampanje er under planlegging slik at alle får opplæring og kunnskap før dronen brukes. På denne måten håper vi å unngå ulykker og feilbruk, sier Iversen.

Som bruker Lærdal-brannen som eksempel.

- Der ble droner brukt, og det skapte utfordringer for arbeidet til redningsetatene. Luftforsvaret vil totalforby bruk av droner rundt ulykker. Vi ønsker ikke det, men det betinger kunnskap, sier Iversen.

P.S: Regelen om at man ikke kan fly over 130 meters høyde gjelder kun for dem som driver med nytteflyging.

Tore Kvittem bruker all ledig tid til å leke seg med dronen han selv har bygget. Foto: Roy Tommy Bråten
Se opp for dene type gjenstander i luften.