Tove Lind-Landström (26), Andreas Habberstad (26) og Eirik Vikum (29) sprenger den akademiske fartsgrensen. Alle tre har disputert for doktorgraden før de hiver seg over bøkene for å bli ferdige leger nå i vår. De har vært så raske at gradssystemet ikke har klart å henge med. Trolig blir også Lind-Landström, Habberstad og Vikum de siste som får lov til å bli dr. med. før de er blitt cand. med.

– Ja, det har vært travelt. Men vi har hatt tid til å være sosiale også, sier Andreas Habberstad.

- Et privilegium

I 2002 innførte alle legeutdanningene i Norge muligheten til å velge forskerlinje fra andre klasse. Man ønsket å styrke rekrutteringen og øke bevisstheten rundt forskning. Målsettingen var at studentene skulle gå ut som ferdige leger med forskningserfaring tilsvarende en halv doktorgrad. For å rekke begge deler, ble legestudiet utvidet fra seks til syv år for forskerlinjestudentene. Eirik Vikum synes forskerlinjen har vært en unik mulighet til å lære mer.

– Det har vært et privilegium å få jobbe med så flinke folk. Som studenter er vi veldig fleksible. Man kan få gjort mye hvis man er villig til å gjøre en innsats. Nå har jeg fått god innsikt i hvordan kunnskap produseres. Det er veldig motiverende å gjøre en jobb som tilsvarer en «voksen» ansatt, sier Eirik Vikum, som forsikrer om at han har vært sin andel på Studentersamfundet.

– Har dere hatt det lettere enn andre som tar doktorgraden?

– Litt, kanskje. Vi hadde et godt utgangspunkt og har hatt gode veiledere. Det står et enormt apparat bak, sier Eirik Vikum.

Fjerner snarveien

Det medisinske fakultet ved NTNU fjerner muligheten til å ta doktorgraden før avsluttet legeutdanning. Reglementet sier at de som skal ta doktorgraden må ha fullført mastergrad eller tilsvarende.

– Legestudiet varer i seks år, og vi har tolket det som at fem år tilsvarer en mastergrad. Derfor har vi gjort et unntak for disse studentene. Vi har imidlertid fått reaksjoner fra andre fakulteter, og kommer til å endre praksisen, sier dekan Stig A. Slørdahl ved Det medisinske fakultet.

Han legger ikke skjul på at han er imponert over at studentene har fullført doktorgraden så fort, og i så ung alder.

– Historisk har leger tatt doktorgraden senere i karrieren enn andre. For akademisk medisin i Norge er det en fordel at flere tar den tidlig, og dermed får en lang karriere.

Studentene Andreas Habberstad, Tove Lind-Landström og Eirik Vikum kommer ut fra NTNU som ferdige leger og forskere. Foto: Ricard Sagen