Politiet ble varslet om det spesielle funnet i Malvik like før klokken 13 søndag ettermiddag.

- Oppdraget er sendt til Forsvaret, og de vil komme og uskadeliggjøre den i løpet av kvelden, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Granaten ligger ikke i nærheten av bygninger, men på et jorde. Den utgjør ingen fare slik den ligger akkurat nå. Men alt som er gammelt er ustabilt, sier han.

Kommer fra Ørland

Pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier at folk fra Ørlandet vil håndtere saken i løpet av kvelden.

- Planen er å destruere den på stedet. Så det vil trolig bli et smell en gang mellom klokken 22 og 24, sa Stordal til adressa.no i 21-tiden.

Det er en helt vanlig håndgranat som kan stamme fra krigen, ifølge politiet. Brandmo har selv fått tilsendt bilde av granaten.

Spadetak i jorda førte til funn

Formann Karl Johan Valderhaug i Trondheim metallsøkerklubb forteller at de var fem mann som var på jakt i Vikhammer-området. Det var medlem John Wishart som fant granaten.

- Han tok et spadetak i jorda, og så trillet granaten frem. Da ble det fart i mannen, sier Valderhaug.

De hadde siktet seg mer inn på gamle mynter, men fikk et minne fra krigens dager i stedet.

- Vi var ikke klar over at det hadde vært sånn type aktivitet i dette området, sier han.

Tror de vil finne flere granater

Etter at medlemmene ringte politiet kom det en patrulje som sperret av området.

- De tok bilder som de sendte til Forsvaret. Vi er alltid klar over faren, men vi forventet ikke å finne en granat der, sier han.

Trondheim metallsøkerklubb tror det vil bli mer av slike funn etter hvert som metalldetektorinteressen øker.

- Et annet medlem fant en granat på Sverresborg tidligere i år. Vi er klar over at dette kan skje og alle er inneforstått med rutinene, sier Valderhaug.