– Det mest realistiske er å rive en del av byggene, og sikre de gjenstående bedre, sier Ove Smedplass til adressa.no. Han understreker at det er eierne, og ikke kommunen, som er ansvarlig for sikringstiltak.

Det var Avisa Sør-Trøndelag som først skrev om saken.

Meldal kommune og de ulike eierne av de gamle gruvebygningene møtes over påske for å finne ut hvordan de nedlagte gruvebygningene skal sikres bedre.

– Dette dreier seg om en voldsomt stor bygningsmasse. Å fjerne alt ville vært en voldsomt stor og kostbar operasjon, sier Ove Smedplass. Han minner om at byggene også er trøndersk industrihistorie og en signatur for tettstedet Løkken.

Herreløse bygg

Grunnen byggene står på er eid av Nærings - og fiskeridepartementet etter at gruvedriften ble nedlagt i 1987 og eiendommen hjemfalt til staten. En del av byggene har private eiere, mens andre er herreløse. Dimensjonene er enorme, den største hallen kan huse en innendørs fotballbane.

Magnet

– Så lenge det står bygg uten tilsyn, vil de være en magnet på eventyrlystne. Først kommer noen og bryter forseglingen. Da er det lett for folk som kommer etterpå og har direkte adgang. Brannvesenet har tidligere vært inne flere ganger i de herreløse bygningene for å redde ut folk som ufrivillig er blitt sperret inne. Vi har til og med sett at lecastein som er murt opp for å stenge av arealer er blitt hugd opp for å få adgang, sier brannsjef og beredskapskoordinator Ove Smedplass.

Meldal kommune og de ulike eierne av de gamle gruvebygningene møtes over påske for å finne ut hvordan de nedlagte gruvebygningene skal sikres bedre. Foto: Jonas Bjørkli