Harald Fagervold er skuffet, men ikke overrasket over fylkestingets vedtak om å kreve ferjebillett av elbilistene.

– Det gikk som vi hadde regnet med. Men vi synes dette er håpløst. Det er pendlerne som må lide. Og pendlerne er en svak gruppe, fordi pendlerne er nødt til å reise, og dermed nødt til å betale, sier Fagervold som er leder i Fosen pendlerforening.

Kjøpt elbiler

Han forteller at 2000 pendler ut av Fosen hver dag, og 1000 den pendler andre veien. Mange av disse har i det siste gått til innkjøp av elbil for å få en billigere overfart.

– Det er mange som har investert i en bil til flere hundre tusen kroner i den tro at det skulle være gratis å reise med ferje. Det er vi blitt lovt frem til 2017. Da går det ikke an å gå bort fra det, sier Fagervold som er oppgitt over denne uforutsigbarheten som nå rammer elbilistene.

I dag koster en ordinær enkeltbillett mellom Flakk og Rørvik 212 kroner, og 130 kroner av dette utgjør ferjetaksten som elbilistene selv må betale etter 1. juni. Resten av beløpet er bompenger, som elbilene fortsatt skal være fritatt for.

– Vi mener bestemt at det er staten sin jobb å betale denne regninga. I dag er det 26 000 elbiler i Norge, og vi har så vidt passert halvparten av det antallet elbiler som var statens målsetting. Nå må staten betale hvis de ønsker at folk skal kjøre elbil, sier Fagervold.

Til Oslo

I 2013 betalte fylkeskommunen 2,5 millioner kroner til ferjeselskapet som en elbil-kompensasjon. I 2014 er det ventet minst en fordobling av antallet elbiler, og dermed vil også fylkeskommunens utgifter til elbilene øke. Fylkeskommunen har nå sendt et brev hvor de ber om at Samferdselsdepartementet betaler for elbilistene, i et håp om at de fortsatt skal ferdes gratis.

Fagervold mener det er viktig å vise styrke nå:

– Nå bør fylkeskommunen, berørte kommuner og pendlerforeningen samle seg og sende ned en delegasjon til Oslo. Vi må være klar på at dette aksepterer vi ikke, sier han.

Fordelskort

Pendlerforeningen med Fagervold i spissen jobber også med en annen løsning for å tilgodese pendlerne hvis de nå må betale ferjebilletten.

– Vi ønsker oss et fordelskort som gjør at pendlere med elbil får en annen behandling enn andre. Det kan innebære at pendlere betaler mindre per tur enn andre som reiser sjeldnere, sier Fagervold.

– Hva vil pendlerforeningen gjøre videre i denne saken?

– Nå skal vi i et møte med Rissa kommune, og så skal vi ha et styremøte. Så får vi se hva vi kommer frem til, sier Fagervold.