Hun fikk sparken etter å ha varslet offentligheten om det hun mente var kritikkverdige forhold i den kommunale barnevernsomsorgen.

Den ansatte mener oppsigelsen er usaklig og må kjennes ugyldig. Saken kommer opp i Sør-Trøndelag tingrett mandag, og det er satt av fem dager. Begjæring om lukkede dører er tatt til følge når nåværende og tidligere ansatte i barnevernet forklarer seg.

Barnevernet i Orkdal kommune har vært gjenstand for omfattende kritikk dels gjennom media, dels gjennom tilsynssaker fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Kritikken gjaldt

enkeltsaker , men handlet også om manglende ledelse og samarbeid.

Krever 300 000 kroner

Saken topper seg nå når Orkdal kommune blir trukket for retten av en av sine egne ansatte med krav om at oppsigelsen må trekkes tilbake og krav om 300 000 kroner i oppreisningserstatning.

Karl Inge Rotmo som er den ansattes advokat, hevder at hun på ingen måte har vært illojal overfor sin arbeidsgiver.

–Hun har utført en forsvarlig varsling. Hun varslet først internt, deretter eksternt når hun fant det nødvendig, hevder Rotmo. Han mener at Orkdal kommune selv ikke har overholdt sine egne retningslinjer ved varsling.

–Oppsigelsen er en avledningsmanøver for å ta oppmerksomheten bort fra problemets kjerne. Hun er forsøkt gjort til en syndebukk, påstår Rotmo.

Ikke lenger tillit

Orkdal kommune mener oppsigelsen er saklig begrunnet, og at den ansatte ikke anses å ha vern som varsler. Det vises til at vedkommende fikk advarsel gjennom en personalsamtale og senere en tilrettevisningsadvarsel i 2012. Etter at den ansatte gikk ut i media med kraftige beskyldninger mot lederne og barnevernet, hadde ikke kommunen lenger tillit til henne og de så da ingen annen mulighet enn oppsigelse.

Orkdal kommune mener det vil være svært belastende for flere av de ansatte om hun skulle komme tilbake til sin stilling. Det pekes på at arbeidsmiljøet i barnevernet nå er mye bedre.