– Vi tenner varder over hele Sør-Trøndelag. Det er fra gammelt av et varsel om fare, sier fylkesleder Lars Morten Rosmo i Sør-Trøndelag Bondelag.

Han står i spissen for de sørtrønderske bøndenes aksjoner etter at det ble brudd i jordbruksforhandlingene.

I 15-tiden i ettermiddag vil bøndene ta med seg traktorene ut på E6 rundt Melhus. Det kan skape trafikkproblemer.

– Jeg kan ikke si så mye om hva som skal skje, men vi vil bli lagt merke til, sier Rosmo.

– Ingen forhandlingsvilje

Han og Bondelaget er innstilt på å aksjonere både denne og neste uke.

– Vi er skuffet over den nye regjeringen. De viste overhodet ingen forhandlingsvilje. De hadde ingenting å gå på, og det var helt uinteressant å fortsette forhandlingene. Norske bønder har en gjennomsnittsinntekt som er mellom 150 000 og 180 000 kroner lavere enn det andre lønnsmottakere får. Årets tilbud fra staten vil føre til at forskjellen øker. Tilbudet var på 10 700 kroner, mens andre lønnsmottakere får 17-18 000 kroner mer i år, sier Rosmo.

Håper på Stortinget

Han mener statens tilbud er et brudd med stortingsvedtaket om at norsk matproduksjon skal øke.

– Hva vil skje videre framover?

– Hvis staten kommer med et godt tilbud, vil vi selvfølgelig vurdere det. Men det er fare for at vi må vente på at jordbruksoppgjøret blir lagt fram for Stortinget i midten av juni. Der er holdningen en annen enn i regjeringen, sier Rosmo.

- Vi tenner varder som en advarsel mot fare, sier leder Lars Morten Rosmo i Sør-Trøndelag bondelag. I ettermiddag skal bøndene kjøre traktorer langs E6. Foto: Frank Lervik
Bøndene aksjonerte langs E6 ved Klett onsdag morgen. Foto: Frank Lervik