«Enige og troe, indtil Dovre falder» sverget eidsvollsmennene for 200 år siden. Dermed understreket de at fjellmassivet som deler landet i to; det nordenfjeldske og det søndenfjeldske, er det norske grunnfjellet - og for mange Norges nasjonalfjell.

17. mai-fest

Allerde klokken ni i dag startet den offisielle 17. mai-festen på Hjerkinn på Dovrefjell - og den begynte ved Grunnlovsvarden som ble reist av norsk ungdom ved 150-års jubileumet for Norges Grunnlov (1814-1964) den 16. mai i 1964. Initiativet ble tatt av speiderbevegelsen og ble støttet av 53 ungdomsorganisasjoner med 650 000 medlemmer.

Ingeborg Flesvik og Hans Olav Løkken sto «æresvakter» ved avdukingen av grunnlovsvarden - og overrakte i dag ungdomsmanifestet til ungdommet i Dovre, Folldal og Oppdal, som deltar i dagens markering på Hjerkinnhøgda. Ungdommene skal bibeholde vernet om Grunnlovsvarden og Grunnloven frem til nye overtar i 2064.

Folkefest

Jubileet for Grunnloven markeres stort på Hjerkinn på Dovrefjell i dag - og det ventes opptil 5-6000 mennesker ved den store markeringen av 200 årsdagen for Grunnloven, der barne- og folketog fra Dovre, Oppdal og Folldal forenes på Hjerkinn like etter klokken 10.30.

Klokka 11.30 starter programmet på en stor scene på Hjerkinn med pilegrimsprest Hans Jacob Dahl som konferansier.Tre elever fra Oppdal, Dovre og Folldal holder tale for dagen, og Lesja og Dovre Kulturskole framfører «Mitt lille land». Deretter blir det teaterinnslag med ”Harald Dovrefostre” med Toralv Maurstad og Beate Eriksen, før sang og ringdans.

Dagens hovedtaler er Ola Borten Moe - og før barnelekene tar til - vil tidenes største sangkor på Dovrefjell synge nasjonalsangen.

Foto: Ludvig Killingberg