I dag ble det testet hvordan Dagros og co. reagerte på flystøy fra jagerfly. Det har blitt satt opp lydmålere i fem fjøs rundt omkring ved Ørland hovedflystasjon.

- Halvparten av kyrne viste reaksjoner på flystøyen ved at de sluttet å spise, slang med hodet og småstanget, sier professor Inger Lise Andersen ved Universitetet i Ås til adressa.no.

Utstyrt med kamera og støymåler ble husdyrene til Karl Erik Sørensen testet etter at seks jagerfly tok av med etterbrennere i morges.

Ny flyrute senere

Støyen målte 100 desibel med det normale flymønsteret. Seinere på dagen skal flyene fly etter ny og mer støyende flyrute slik det vil bli med det nye jagerflyene.

- Jeg er spent på hvordan de reagerer på enda mer støy, sier Sørensen.

Det skal måles støy på gårder ved jagerflybasen både inne i fjøset og på beite.

Målte også i fjor

Mattilsynet sier det er helt uakseptabelt å holde husdyr i rød sone ved Ørland hovedflystasjon dersom det ikke bor folk på gården.

Bøndene i de mest støyutsatte områdene ved Ørland hovedflystasjon fikk nylig gjennomslag for kravet om at Forsvarsbygg også må måle flystøyen inne i fjøset.

Forsvarsbygg målte støyen i fjøset hos Sørensen i fjor sommer. Han mener det likevel er umulig å trekke konklusjoner om dyrene tåler støy ut fra denne målingen.

- De dyrene som var inne reagerte ikke på flystøyen, mens de som gikk ute i 116 desibel støy fikk fluktreaksjoner. Men mitt gamle fjøs har 40 centimeter tykke murvegger og jeg hadde halmballer på låven. Det er ikke vanlig i alle fjøs i dag, har Sørensen sagt tidligere.