Politiet vil undersøke om dette apparatet er ulovlig å være i besittelse av. Foto: Skjermdump fra Facebook

Mandag kveld ble det lagt ut en noe uvanlig annonse i en salgsgruppe på Facebook. Nemlig et hjemmebrentapparat.

Apparatet beskrives som profesjonelt laget. Videre vises det til at apparatet rommer 50/70 liter, og at apparatet er fullt funksjonelt.

Selgeren, som vil ha minimum 4000 kroner for apparatet, er imidlertid klar på at det ikke er helt stuerent. Selgeren viser til at apparatet kun bør brukes til pynt, og at onkel blå (politiet) ikke er spesielt glad i slike apparater.

Ulovlig

Det bekreftes av etterforskningsleder Tor Haugan ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

- Vi så denne annonsen selv i formiddag, og kommer til å undersøke saken. Det er ulovlig å ha et hjemmebrentapparat, men vi kjenner jo ikke til historien i denne saken, sier Haugan til adressa.no.

Selgeren opplyser til adressa.no at apparatet er arvegods som er 50-70 år gammelt. Vedkommende skal ikke ha brukt det til hjemmebrenning, men er kjent med at det er brukt til destillering av vann.

Stor interesse

- Loven er slik at du kan bruke apparatet som pynt eller destillere vann. Produksjon av heimkok er ulovlig, understreker selgeren, som ikke utelukker at gjenstanden kan ha en viss museumsverdi.

Også etter at mannen blir konfrontert med uttalelsene fra politiet står han på at apparatet er lovlig på grunn av sitt bruk.

Etterforskningsleder Haugan bekrefter at destillasjonsapparater er lovlig. Men gjentar at dersom det er et apparat som kan brukes til hjemmebrenning, er det ulovlig og straffbart å være i besittelse av det.

Selgeren opplyser at tilbakemeldingene på annonsen har vært positive. Annonsen har fått over 1200 liker-klikk, og nesten 30 kommentarer. Apparatet er ikke solgt, men flere skal ha vist sin interesse.