Tall fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) viser at innsiget av villaks til elvene rundt Trondheimsfjorden har sunket betraktelig de siste årene.

Mens det i 2010 kom inn rundt 90 000 laks, er det tilsvarende tallet for 2013 beregnet til kun 32 000 laks. Det er det laveste siden bunnåret 1997.

Skylder på lakselus

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning er et uavhengig råd opprettet av Miljødirektoratet. Rådet konkluderer med at reduksjonen i innsiget av laks har ført til at det høstbare overskuddet i mange elver rundt Trondheimsfjorden sank betraktelig.

Dette førte blant annet til at Miljødirektoratet i fjor måtte innføre store begrensninger på laksefisket i området. En viktig årsak til nedgangen, er ifølge VRL lakselus.

- Det er rimelig å anta at lakselusrelatert dødelighet kan ha bidratt vesentlig til redusert innsig av laks til Trondheimsfjorden i 2013, skriver rådet i rapporten.

Også i år har fisket vært dårlig i flere elver. I Gaula og Orkla har man allerede fredet all hunnlaks.

Oppdrettslaks en trussel

Videre i rapporten hevder VRL også at oppdrettslaksen er en stor trussel mot villaksen.

- Rømt oppdrettslaks og lakselus framstår som de to ikke-stabiliserte bestandstruslene mot norsk laks. Infeksjonspresset fra lakselus var spesielt høyt i deler av landet i 2011 og 2012, skriver de i rapporten.

Rådet mener disse faktorene er en større bestandstrussel for villaksen enn for eksempel sur nedbør, gyrodactylus salaris, vannkraftreguleringer og fysiske inngrep i elvene.

Rådet foreslår å opprette et nettverk av kilenotstasjoner langs kysten, som kan brukes til å overvåke lakseinnsiget. Ut fra disse resultatene ønsker de å justere beskatningen underveis i fiskesesongen i elvene og sjøen.

Du kan lese hele rapporten her.