To ansatte ved Grytting Trykkpartner i Orkdal vant i mars i år frem i en høyesterettsdom mot NAV om forståelsen av permitteringer.

Dommen får nå konsekvenser også for Ingebrigt Bjerke og Ingvald Hagen ved Oppdal Skiheiser AS.

Enstemmig Høyesterett

I Grytting-dommen fastslo Høyesterett at NAV ikke kan kreve at det må ha skjedd uforutsette ting ved bedriften for at permitterte skal få dagpenger. Så lenge det foreligger en saklig grunn for permittering, og at partene i arbeidslivet er enige om at permittering er nødvendig, så har de permitterte rett til dagpenger fra det offentlige.

Høyesterett konkluderte enstemmig med at Trygderetten har bygget på uriktig forståelse av folketrygdloven § 4-7, når den har lagt til grunn at man generelt ikke har rett til dagpenger ved permittering som følge av arbeidsmangel forårsaket av normale markedssvingninger.

Knuste NAV i Høyesterett

Ventet på Grytting-dom

Bjerke og Hagen ble permittert sammen med flere andre ansatte i forbindelse med at bedriften slet økonomisk, samtidig skjedde det et eierskifte der Oppdal Skiheiser AS ble overtatt av Wenaas-Gruppen.

I påvente av Grytting-dommen, har tvisten mellom NAV og de to ansatte i Oppdal, ligget i bero. Nå kan Bjerke glede seg over at dommen i Orkdal sannsynligvis får konsekvenser for Oppdal.

- Urimelig forskjellsbehandling

- Vi tar ingen ting for gitt. NAV er riktignok instruert av Høyesterett til å vurdere vår sak på nytt, og vår advokat mener det er helt opplagt at vi nå får dagpengene vi har krav på, sier Bjerke.

For de to ansatte dreier det seg om dagpenger for en periode på 5–6 måneder. Bjerke mener denne saken uansett burde vært unngått.

- De andre ansatte som ble permittert etter oss fikk dagpenger, men vi fikk avslag. Dette synes vi var helt urimelig forskjellsbehandling.