Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter / Sør-Trøndelag

Speilsalen har kollapset

  •   TOMMY FOSSUM

Speilsalen har kollapset

Naturfenomenene Speilsalen og Blåsalen i Trollheimen har kollapset. – Det var vondt å se, sier turguide Jon Strand.
(Foto: JON STRAND)

Foto: JON STRAND

Serie: Lavstatusyrker

Stor mangel på sjåfører

- Skyldes ikke lav status, sier næringen.

Voldsmannen varslet politiet etter å ha banket angivelig overgriper

Den voldtektssiktede 62-åringen er fortsatt i kunstig koma etter å ha blitt banken av mann i 30-årene, som selv ringte politiet etter episoden.

Biler ble truffet av hjulene til vogntog

Vogntog mistet et par hjul i Karleggsvingen på E39 ved Fannrem.

Voldsoffer siktet for voldtekt

Mannen i 60-årene som ble fløyet med luftambulanse etter en voldsepisode i Oppdal er siktet for voldtekt.

Bil mot moped ved Væretrøa

Politiet melder om en trafikkulykke.

Stenger Dovrebanen i 45 timer

Stenger toglinja mellom Dombås og Trondheim.

Full priskrig på bensin

Utfordrer oljeselskapene til priskrig med ubemannede bensinstasjoner.

Måtte bygge om lastebilen for å kunne holde på med dette

27-åring fra Rennebu skal underholde Trøndelag.

Brøt seg inn i frisørsalong og stjal klippemaskiner og hårvoks

Morten Gamst Pedersens hår-favoritt har forsvunnet fra en frisørsalong i Trondheim.

(Foto: JON STRAND)

Foto: JON STRAND

Mektig attraksjon
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

En steil blå isvegg er alt som er igjen av de mektige naturfenomenene, som i flere tiår har vært kjente turistattraksjoner i Trollheimen. Flak og isklumper fra taket ligger der tunnelen mellom de imponerende salene sto.

– Hadde det ikke vært så kaldt, så ville jeg ha felt en tåre. Jeg har hatt med flere hundre mennesker de siste seks årene inn til dette naturfenomenet, og det er trist at siste tur er tatt. Turene inn hit var svært populære og en stor opplevelse, sier Strand, som opplevde attraksjonen for siste gang 29. september. Han antar at restene av Speilsalen og Blåsalen raste sammen for to til fire uker siden.

Tynt tunneltak

Selv om det ikke sto bra til med Speilsalen og Blåsalen, trodde han de skulle berge over vinteren, medgir Strand. Sammen med turkamerat Knut Brende tok han seg inn til Speilsalen og Blåsalen i sterk vind og snøvær fredag.

Breforsker Atle Nesje advarte i august om å gå inn under eller opp på isbreene.

– Tunneltaket var da så tynt at det kunne rase sammen når som helst. Breene hadde også tydelige svakhetssoner, og derfor er jeg ikke overrasket over at breen nå har falt sammen, sier breforsker Nesje ved Universitetet i Bergen. Han tror isbreen, som blir regnet for å være en god indikator på klimaendringene, fikk dødsstøtet den hete sommeren 2006.

– De store svakhetssonene samt den kraftige nedsmeltingen i 2006 gjorde trolig tunneltaket og breen så svak at den ikke tålte tyngden av snøen som har kommet de siste ukene. Jeg tror det er årsaken til at breen har kollapset nå ettersom Midt-Norge har hatt en kald og vinterlig høst og tidlig vinter, sier Nesje.

Dramatisk tilbakegang

Skal et slikt naturfenomen gjenoppstå, må en ny bre danne seg. I tillegg må en smeltevannstunnel under isen gå her, men sjansene for at det vil skje, er ikke store.

– Det tar i alle fall 20-50 år, men hvis klimaprognosene slår til, er det ikke store sjanser for at det vil skje, sier Nesje. Hvis utviklingen fortsetter, kan hele breen være borte om 10-15 år.

Turguide Jon Strand i Oppdal Natur har fulgt utviklingen til Speilsalen og Blåsalen tett de siste årene, men i høst karakteriserte han synet av de spetakulære naturfenomenet som dramatisk: Tunnelen mellom Speilsalen og Blåsalen var halvert i forhold til på samme tidspunkt i 2006 og en fjerdedel av det den var i 2003. Avstanden mellom åpningene var bare 40 meter i august, og portene til hallene var vidåpne og det var ingen problemer å se gjennom tunnelen mellom isgrottene.

Nå er naturfenomenet historie.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus