De to topplinene er borte til venstre for høyspentmasta (i den rød ringen). De ble kappet av jagerflyet og tvinnet seg rundt strømkablene som ligger under. Topplinene henger helt ned til bakken, forteller Arnstein Seem som har vært på stedet. Foto: Silje Seem og Julie Seem

En F-16 fløy inn i en høyspentledning i Grong i Nord-Trøndelag under en treningstur sammen med tre andre F-16 rundt klokken 13 i dag.

- Straks piloten oppdaget at han hadde vært i kontakt med høyspentledningen, iverksatte han prosedyrer og landet flyet trygt på Ørland hovedflystasjon klokken 13.30, sier talspersonen ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen til adressa.no.

Høyspentledningen gikk ifølge Moen over et dalføre i et lavtflygingsområde der det er tillatt å fly 200 fot over bakken, i overkant av 60 meter.

Skader på drivstofftanken

Piloten kom uskadd fra det hele, og ble ivaretatt av personell ved Ørland hovedflystasjon.

- Vi er veldig glad for at det gikk bra med piloten, sier Moen og legger til at flyet fikk en del skader.

- Det ble noen kutt og skraper i drivstofftanken og noen kutt i den ene vingen.

En undersøkelseskommisjon er nå nedsatt for å finne ut hva som skjedde under treningsturen.

- Vi er veldig opptatt av å avdekke de faktiske forholdene, slik at vi ikke havner i en tilsvarende situasjon senere, sier Moen.

Ledningene er skadet

Forsvaret har etter hendelsen vært i dialog med både politiet i Nord-Trøndelag og Statnett, som fortsatt prøver å få oversikt over skadene etter sammenstøtet.

Ifølge kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett består leder strømgaten 300 000 volt og går mellom Tunnsjødal og Verdal.

Det er fem kabler i strømgaten.

- De tre nederste er strømførende faser, mens det er to kabler på toppen som fungerer som lynavledere. De to topplinene, som består av 15 - 20 millimeter tykke stålwire, er slitt av, forteller Meldal.

- Piloten hadde flaks

Ledningsmester Dagfinn Hansen i Statnett har hatt folk på stedet mandag kveld.

- Piloten hadde flaks som traff slik at han kunne lande flyet trygt på bakken igjen, mener Hansen.

Han forteller at mannskapene har en utfordring i å reparere kraftgaten igjen.

- Strømlinjene er ikke skadet av flyet, men de to topplinjene har falt ned og tvinnet seg rundt strømlinjene. Først må endemastene sikres slik at det ikke skjer noe med dem, forteller ledningsmesteren.

Han har arbeidet i Statnett siden 1976, og har hørt om et lignende tilfelle på de årene.

- Tidlig på 90-tallet kuttet jagerfly et fjordspenn i Vefsnfjorden.

Ikke strømbrudd

Kraftgata hvor ulykken skjedde strekker seg fra Tunnsjødal til Verdal.

- Det har heldigvis ikke hatt noen konsekvenser for strømforbrukerne, men ledningene er skadet. Vi har folk der nå for å se på omfanget, sier Irene Meldal, kommunikasjonssjef i Statnett til Aftenposten.

F16-flyet hadde to grove sår i høyre vinge etter å ha truffet og kappet av to stålwire i en kraftgate i Grong mandag. Foto: Silje Seem og Julie Seem/Forsvaret