Statistikk fra Statens vegvesen Region midt viser at i perioden 2009 til 2013 har 121 mennesker mistet livet på veiene i Midt-Norge.

53 av disse 121 dødsulykkene skjedde i sommermånedene juni, juli og august. Det utgjør en prosentandel på 43,8 prosent.

- Tabellene viser at sommermånedene er en ulykkesbelastet måned, sier senioringeniør Helge Stabursvik i Statens vegvesen.

ADRESSA PLUSS: Stor grafikk over hvor føret eller veiene ha drept bilistene

- Ulykkene kan skje hvor som helst

Den dystre statistikken henger sammen med sommerutfarten på norske veier.

- Det er en naturlov som sier at når det blir mer trafikk, så blir det mer ulykker, sier Stabursvik.

Men statistikken viser at det er ikke nødvendigvis de mest trafikkerte strekningene at ulykkene skjer.

- Det er jo mest trafikk på de store samferdselsårene, som for eksempel E6, men det er ikke et tydelig mønster som viser at det er flest ulykker der. Statistikken viser bare at ulykkene kan skje hvor som helst, sier Stabursvik.

ADRESSA PLUSS: I 20 dødsulykker kan veien ha ført til ulykken

- Vanlige folk mest utsatt

Ifølge statistikken er det personbiler som oftest er involvert i dødsulykkene.

- Det er ikke store forskjeller sammenlignet med resten av året. Det er naturligvis litt flere MC-er involvert, men det henger sammen med at det er flere av dem på veien. Statistikken viser at det er «vanlige folk» som er mest utsatt om sommeren, sier Stabursvik.

En trafikantgruppe som virker til å være skjermet i sommermånedene er fotgjengerne.

- De siste fem årene har 12 fotgjengere blitt drept i trafikken i Midt-Norge, men kun én av ulykkene skjedde i juni, juli eller august, sier Stabursvik.

Flest møteulykker

I tillegg til økt trafikk på veiene, så mener Statens vegvesen at det er flere faktorer som spiller inn i ulykkesstatistikken.

- Om sommeren kjører mange på ukjente veier med en kanskje litt uvant situasjon i bilen. Da tenker jeg på last, barn og at man kjører lengre turer i sommermånedene. Sjåføren opplever kanskje mer trøtthet i slike forhold, som igjen fører til dårlig konsentrasjonsevne, sier Stabursvik.

83 prosent av dødsulykkene er enten møteulykker (43,4 prosent journ.anm.) eller utforkjøringsulykker (39,6 prosent journ.anm.). Stabursvik mener at farten er den fremste grunnen til ulykkene.

- Det er udiskutabelt bevis at høyere fart gir større sjanser for ulykker og alvorligere skadegrad når ulykkene inntreffer. Mange kjører kanskje fortere enn de vanligvis gjør om sommeren, sier Stabursvik.

Statistikken viser at det er juni, juli og august som er de verste månedene i trafikken. Foto: statens vegvesen
Dødsulykkene er som regel møteulykker eller utforkjøringer. Foto: Statens Vegvesen