Trønderungdommen har nå fått svar på hvilke utdanningsprogram de har kommet inn på.

Ikke kommet inn på førstevalget? Fortvil ikke, det er fortsatt håp.

- Hvis ti elever takker nei til sine studieplasser, kan det få betydning for 30 andre elever som vil få et bedre andreinntak. Det utløser en dominoeffekt, sier John Evjenth, seniorkonsulent i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

- Stå på venteliste

Rundt 14 prosent i Sør-Trøndelag, og nær åtte prosent i Nord-Trøndelag, kom ikke inn på det utdanningsprogrammet de helst kunne tenkt seg.

Ved første svarfrist kan elever som ikke har kommet inn på førstevalget, sette seg på en såkalt venteliste.

Evjenth forteller at det normalt er flere som får innfridd førsteønske ved andre- og tredjeinntak, og påpeker at det derfor er viktig å fortsette å stå der til skolestart, til tross for at man har takket ja til andre studieprogram.

- En del elever takker nei fordi de skal til utlandet, i militæret eller har fått skoleplass i andre fylker. Det frigjør en del plasser. Det hender også at de ikke møter opp første skoledag, og andre kan dermed rykke opp, sier Evjenth.

- Må klaffe med arbeidslivet

Ifølge Ove Austmo, funksjonsleder ved avdelingen for videregående opplæring i Nord-Trøndelag fylkeskommune, kan ikke alle komme inn på førstevalg fordi antall studieplasser skal klaffe med behovene i arbeidslivet.

Både på elektrofag og idrettsfag har det i år vært vanskeligere å komme inn i Nord-Trøndelag.

I Sør-Trøndelag var det mest kamp om plassene på musikk, dans og drama, hvor 148 søkte, og bare 106 av disse fikk plass. Også elektrofag er et populært studieprogram der 92 av 385 søkere ikke får plass.

58 prosent søkte yrkesfag

Mens søking til studieforberedende utdanningsprogram i Sør-Trøndelag øker, er fortsatt søkertallene til yrkesfaglige utdanningsprogram høyere i Nord-Trøndelag.

Omlag 58 prosent i Nord-Trøndelag søkte yrkesfag, og 42 prosent søkte på studieforberedende utdanningsprogram.

Ifølge Austmo er dette tradisjonelle tall for fylket.

- Fagbrev er riktig kompetansenivå i veldig mange bransjer i næringslivet i Nord-Trøndelag, så det er bra, sier han.