Gjengangeren er tilhengere så fullastet av stein eller grus at bilen risikerer overstyring og skrens. En annen er flyttelasset eller hageavfallet stablet for høyt eller bredt på hengeren og uten tildekking.

Bilister risikerer både egen og andres helse når de ikke sikrer lasten på forsvarlig måte, mener fagleder Jan Ivar Moen for utekontroll i Statens vegvesen Sør-Trøndelag.

- Hovedregelen er lasten skal være så godt sikret at ikke noe kan forskyve seg eller falle av under kjøring, sier Jan Ivar Moen. Fra sin base på Sandmoen har utekontrollen i Sør-Trøndelag jevnlige kontroller for å luke ut last-verstingene blant oss.

Henger løfter bil

Ikke sjeldent stopper Statens vegvesen sine kontrollører bilister som tar sjansen på å kjøre med byggematerialer som stikker langt ut for hengeren.

- Lange materialer på korte hengere kan gi potensielt farlige situasjoner. Får en tyngdepunktet bak akslingen på hengeren, er det risiko for at hengeren blir ustabil under kjøring og forårsake skrens, sier Moen.

Feriebagasje

Statens vegvesen sine folk kommer også over mange tilfeller av uvettig feriepakking. Ikke sjeldent er personbiler overlesset.

– Løse gjenstander i bilen kan ved en kraftig oppbremsing eller kollisjon forårsake stor personskade, sier Jan Ivar Moen som anbefaler alle å tenke sikkerhet når bilen fylles med bagasje. Han varsler jevnlige kontroller av last – også i sommer.

Uvettig: Bildekk med bagasjerom åpent - ikke akkkurat et bidrag til trafikksikkerheten Foto: adressa.no-tipser
Farlig last på Omkjøringsveien. Foto: Foto: Kristoffer Furberg (arkivfoto)