- Alle politifolk i Sør-Trøndelag vil være bevæpnet fremover. Det er foreløpig snakk om enhåndsvåpen, sier fungerende politimester Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

- Gjelder dette alle landets politidistrikt?

- Jeg konsentrerer meg om Sør-Trøndelag politidistrikt, og vet ikke hva de gjør andre steder. Men jeg regner med at flere gjør det samme.

Også på Trondheim lufthavn Værnes har det vært bevæpnet politi torsdag. I løpet av ettermiddagen dukket det også opp en bevæpnet patrulje ved grensa mot Sverige i Verdal.

- Vi har bevæpnet de som er involvert i grensekontrollene, sier stabssjef Jan Birger Jacobsen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Ingen konkrete hendelser

Operasjonsleder Ebbe Kimo i Sør-Trøndelag sier at det er politiets standard tjenestevåpen, en pistol, som alle patruljene nå vil bære når de er ute.

Han forteller imidlertid at det ikke har vært noen hendelser i fylket som kan knyttes opp mot terrortrusselen som kom ved ti-tiden torsdag.

På en pressekonferanse utenfor politihuset i Trondheim klokken 14, opplyser Moholt at politiet vil følge med skipsanløp og grensene fra Sverige. Folk vil se at bevæpnet politifolk er til stede, også på arrangementer de nærmeste dagene.

- Vil ikke skremme folk

Olavsfestdagene vil være et arrangement der det settes inn tiltak, som adressa.no har omtalt tidligere. Politiet opplyser at de kommuniserer med arrangørene, men vil ikke si hva de har planlagt.

- Det ligger i sakens natur at vi vil ha tips fra publikum om de ser noe som er mistenkelig, sier Moholt.

- Det som er viktig å få frem er at vi ikke er ute etter å skremme folk. Publikum vil oppleve det som opprørende

Kalt inn ekstra mannskaper

- Vi har ikke mottatt informasjon om spesifikke mål, eller konkrete steder eller personer som kan være utsatt, men planlegger bevæpnet politinærvær og dialog med aktuelle arrangementer og objekter i distriktet, skriver politiet i Sør-Trøndelag i pressemeldingen.

De ønsker ikke å gå inn på de konkrete tiltakene utover dette, men viser til at de vil vurdere situasjonen fortløpende.

- Publikum kan oppleve at vi har hevet beredskapen og det vil være mobile uniformerte og sivile politienheter til stede på knutepunkter og ved enkelte sentrale objekter, skriver de i pressemeldingen.

De opplyser også at de har kalt inn ekstra mannskaper, og har en opptrappingsplan. Andre politidistrikt har valgt å kalle inn mannskaper som er på ferie. Sør-Trøndelag politidistrikt har så langt ikke valgt å gjøre det samme.

- I forhold til oppdraget så har vi foreløpig nok mannskap. Men det er en fortløpende vurdering i forhold til situasjonen, sier Moholt.

- Det ligger i sakens natur at vi vil ha tips fra publikum om de ser noe som er mistenkelig, sier fungerende politimester Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt. Alle politifolk i Sør-Trøndelag er fra og med torsdag bevæpnet som følge av terrortrusselen mot Norge. Foto: Finn Walther