Brende kom torsdag nesten to timer forsinket til et møte han skal delta i på Frosta. Han hadde da sittet i telefonmøte om terrorsituasjonen.

Utenriksministeren ankom møtet på Frosta uten synlig sikkerhetsoppbud, og fortsetter sitt program i Trøndelag til tross for terrortrusselen.

Troverdig trussel

- Hva kan du si om terrortrusselen?

- Regjeringens sikkerhetsutvalg ble innkalt i går. Der ble vi orientert av PST og etterretningen om at det foreligger en terrortrussel mot Norge som de vurderer som troverdig. Regjeringen har valgt ut å gå ut med dette i tråd med åpenhetslinjen. Politiet følger nå opp med de nøvendige virkemidler for å ivareta rikets sikkerhet.

Tiltak ved utenriksstasjonene

- Kan du si noe om hva eller hvem som er truet?

- PST har slått fast at det er en terrortrussel mot Norge. Det viktige nå er at politiet følger opp. Jeg har full tillit til at de tar de nødvendige tiltak. Fra UDs side har vi startet tiltak ved UD her hjemme og ved utenriksstasjonene. Regjeringens sikkerhetsutvalg vil bli fortløpende orientert om situasjonen.

- Kan du si noe om hvem som står bak trusselen?

- Jeg har ikke noe å tilføye ut over det jeg sa. Det vurderes som en reell situasjon som må håndteres.

Fortsetter i Trøndelag

- Du er nettopp kommet hjem fra Midtøsten. Har trusselen noe med situasjonen der å gjøre?

- Jeg vil ikke spekulere i det.

- Statsminister Solberg avbryter feiren, hva gjør du?

- Jeg gjennomfører det oppsatte programmet de nærmeste dagene i Trøndelag. Vi er i kontakt time for time med Oslo og regjeringens sikkerhetsutvalg. Jeg skal være 24 timer tilgjengelig. Det står i arbeidsinstruksen.

- Terrorvarselet er svært generelt. Vet dere mer enn dere sier?

- PST holdt pressekonferanse, vi kan ikke drive å utdype det rundt i landet, sier Børge Brende.

Forsiktig med opplysninger

Brende var svært forsiktig med å si noe ut over det som ble kjent på pressekonferansen i formiddag. Han fortsetter sitt program på Frosta i dag, der han skal holde foredrag på Kraftsamling Trøndelag 2014, en samling av næringslivsfolk, politikere og beslutningstakere fra regionen. Det uformelle programmet foregår på hytta til Rolf Jarle Brøske i Det Norske.

Brende skal delta på arrangementer på Stiklestad og i morgen.

Utenriksminister Børge Brende har vært opptatt i telefonmøter om terrorsituasjonen. Han forsetter sitt program i Trøndelag. Foto: Kristian Helgesen