Stig Nergård og kjæresten Ida Soknes Skrivervik var langt ifra alene da de skulle ta seg et kveldsbad i Tømmerholtdammen i Trondheim for én uke siden. De hadde godt selskap av hissige igler.

- Vi så dem ikke med én gang, men oppdaget etter hvert at det var plenty av dem i gresset og sivet nede ved vannet, sier Nergård.

Musikeren fra Trondheim hadde aldri møtt den svarte, sugende skapningen tidligere, og konkluderte kjapt med at det måtte være en blodigle.

- En av iglene sugde seg fast til fotbladet mitt. Jeg kjente ikke noe særlig til det før jeg skulle rive den av. Den hadde sugd «snabelen» sin godt fast. Det blødde litt, og det var ganske ekkelt, beskriver Nergård.

Kjæledyr?

Mandag denne uka tok paret med seg barna Brage og Ronja Skrivervik Lunde for å bade på samme sted.

- Da ble det ikke noe bading, for det hadde kommet enda flere igler, sier Nergård.

Han fanget ei av iglene i en plastkopp for å undersøke den nærmere.

- Vi slapp den ut i vannet igjen like etter, selv om dama egentlig ville ta den med hjem og ha den som kjæledyr. Da måtte jeg sette ned foten, ler Nergård.

Ikke blodigle

- Iglen sugde seg trolig så hardt fast til foten hans at han begynte å blø. Men det var ikke en blodigle han hadde «besøk av», sier førsteamanuensis på seksjon for naturhistorie ved NTNU, Dag Dolmen.

I Trøndelag er det bare én lokasjon som har blodigler, og det er et vann på Hitra.

- Jeg har hørt fra folk som påstår at de har funnet blodigler andre steder. Dette har vi aldri klart å verifisere. Det har alltid dreid seg om en forveksling mellom blodiglen og andre lignende arter, sier Dolmen.

Uvanlig funn

Iglen som sugde seg fast til Stig Nergårds fotblad, er av typen nordlig andreigle. Dette fastslår Dolmen etter å ha sett et av bildene Nergård tok.

- Dette er et uvanlig funn! Veldig artig, sier Dolmen entusiastisk.

Andreiglen suger blod fra ender og andre fugler som svømmer i vann.

- Den trenger seg gjennom neseborene, og suger blod fra den tynne huden der, forklarer Dolmen.

Igleeksperten har aldri hørt om tilfeller hvor andeigler har sugd blod hos mennesker. Slik forklarer han hva som kan ha skjedd i Stig Nergårds tilfelle:

- Jeg tror iglen har sugd seg så godt fast til fotbladet hans, at litt skinn har kommet med da han fjernet iglen, sier Dolmen.

Aldri nord for Dovre

Det finnes to ulike arter av andeigle, den sørlige og den nordlige. Sistnevnte finnes kun fra Dovre og nordover.

- Vi har funnet denne arten i tre lokasjoner i trondheimsområdet: I Vikerauntjønna ved Jonsvatnet, i et tjern på sørsiden av Jonsvatnet og i et tjern mellom Jonsvatnet og Selbusjøen. De trives i næringsrike vann, forklarer Dolmen.

Han skiller den nordlige andeiglen fra andre på de lyserøde tverrstripene.

- Jeg vil understreke at dette funnet virkelig er artig! Denne arten er av den sjeldne sorten, sier Dolmen.

Musiker Stig Nergård er forberedt på kallenavnet igleartisten fra nå av.
Stig Nergård tok med seg samboer Ida Soknes Skrivervik og hennes barn, Brage Skrivervik Lunde og Ronja Skrivervik Lunde, til Tømmerholtdammen for å undersøke iglebestanden mer nøye. - Det ble ikke noe bading, sier Nergård. Foto: Stig Nergård
En igle av denne typen sugde seg fast til Stig Nergårds fotblad etter et bad i Tømmerholtdammen. Arten finnes bare ved tre til fire lokasjoner i traktene rundt Trondheim. Foto: Stig Nergård