Jorun Rønning er for tiden på hyttetur på Øyangen i Lensvik. Tirsdag formiddag var hun ute på tur og da møtte hun på to rolige hoggormer i veikanten.

- De var veldig stor og tjukk. Vanligvis er de rask til å gjemme seg i krattet når vi nærmer oss dem, men disse to bare lå der og slappet av. Da måtte jeg bare knipse et bilde, sier Rønning.

Og det er en god forklaring på hoggormens størrelse.

- Sannsynligheten er stor for at dette er to hunner, som skal føde til høsten. Det ser ut til at de har mellom 10 og 20 egg inne i seg, sier førsteamanuensis og hoggormekspert Dag Dolmen ved Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Mange hoggormer

Turfølget bestod av Rønning, mannen og en hund, som hun passer for en venn.

- Jeg var litt skeptisk med tanke på at vi hadde med oss hunden. Hun er veldig nysgjerrig og skal lukte på alt. Men hun brydde seg heldigvis ikke om hoggormene, sier Rønning.

Hun mener at det er ekstra mange ormer rundt hytta i år.

- Det er veldig mange av dem her i Lensvik til vanlig, men vi har sett mange flere hoggormer i år, forteller Rønning.

Rekordmange hoggormbitt

Om det er flere hoggormer i år enn vanlig er vanskelig å svare på, sier Dolmen. Men det som er sikkert at det er flere som blir bitt i år.

- Det er spesielt i år. De første hoggormene kom veldig tidlig. de ble registrert allerede i januar i Trøndelag. Når det i tillegg har vært så bra vær og mange drar på tur, så blir det flere bitt, sier Dolmen.

Vanligvis blir det registrert rundt 200 hoggormbitt i året. I skrivende stund er det tallet overskridet i år.

- Det har vært en jevn stigning med hoggormbitt de siste årene, men dette er en ny rekord. Vi har allerede over 200 som er bitt av hoggorm, og det kan stige til over 300 til høsten, sier Dolmen.

Stopper ikke turgleden

Og det er ikke Rønning så begeistret for, men hun lar ikke det stoppe turgleden.

- Jeg synes ikke at det er behagelig å møte på hoggorm, men jeg er ikke redd dem. Vi er vant til å møte på dem, så vi prøver å være litt oppmerksom når vi går på tur, sier Rønning.