Væpnet aksjon: Politiet tok ingen sjanser under pågripelsen. Her legges den etterlyste tyskeren i bakken på Fv 714 i Snillfjord, før han ransakes . Pågripelsen skjedde raskt og uten at det ble løsnet skudd. Foto: Frank Robert Bjørk

Tirsdag 5. august: En 20 år gammel tysker, iført militærbukser, blir lagt i bakken av væpnet politi langs en strekning av fylkesvei 714 i Snillfjord. Mannen er siktet for å ha drept en 72-åring og angrepet en jente (17) med kniv i hjemlandet bare timer etter VM-finalen i juli.

SÅ PÅGRIPELSEN: - Det var som en film

Da Wenche Gjertås Leksen leste om saken gikk det kaldt nedover ryggen på henne. To dager tidligere, på søndag morgen, kom hun over en ung mann som passer beskrivelsen. Mannen lå og sov i søppelboden hennes i Hestvika i Hitra.

- Jeg skvatt og ble redd, sier hun til adressa.no.

Sprang ut

Kvinnen fortalte til Hitra-Frøya at hun var alene hjemme da hun kom over den sovende mannen. Hun var på vei til jobb og skulle dra hjemmefra like etter halv syv. Da hun slapp oppi søppelposene så hun en ung mann i sidesynet. Mannen hadde svart genser, militærbukse og lå på en sekk.

- Jeg så han begynte å røre på seg. Da sprang jeg ut og tenkte «herregud, jeg må komme meg vekk», sier hun.

I det hun kjørte vekk fra huset, så hun i speilet etter mannen. Hun tok ikke kontakt med politiet. Etter at 20-åringen ble pågrepet i Snillfjord på tirsdag, gikk det opp for Leksen at det kunne være samme person som hun vekte søndag morgen. Hun beskriver opplevelsen som ekkel, og angrer at hun ikke varslet politiet.

- Da fikk jeg sjokk. Herregud, det er jo han som er tatt for drap, tenkte jeg. Jeg kjente igjen beskrivelsen, sekken og alt dette fortalte jeg til kollegene.

Operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt har tidligere bekreftet at flere kan ha sett mannen i Hitra-traktene.

- Vi har fått inn beskrivelser av en mann som kan passe tyskeren, sa Rune Brandmo til Hitra-Frøya.

Varetektsfengslet

Etter pågripelsen tirsdag, ble tyskeren fremstilt for varetektsfengsling i Trondheim på onsdag. Sør-Trøndelag tingrett bestemte at 20-åringen skal sitte i varetekt i fire uker. Tysk politi har omtalt mannen som farlig.

- Det var ingen bemerkelsesverdig avgjørelse og han godtok kjennelsen, sier hans forsvarer, advokat Tore Angen.

Tyske myndigheter arbeider nå med en utleveringsbegjæring for den drapssiktede mannen. Ifølge politiadvokat Mette Kollstrøm er begjæringen ventet før varetektsperioden utløper.

- De vil få en frist for å be om utlevering, sier hun.

Tyskeren skal ha vært i Norge siden 22. juli.