20 tårn laget kunstsnø for fullt fra klokken 21 i går kveld og ut over natten. Totalt ble det produsert 4650 kubikkmeter kunstsnø i løpet av 12 timer.

- Vi trenger minst tre minusgrader for å benytte tårnene. Da temperaturen steg i formiddag måtte vi slå av tårnene og bruke viftekanoner istedet. Kanonenen kan lage snø selbv om det bare er en til to minusgrader, forteller heissjef Arnulf Erdal i Oppdal Skiheiser.

Gjør som 13 683 andre – følg VærAdressa på Facebook – landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Trenger en uke med kuldegrader

- Vi tar sikte på å åpne en 1000 meter lang sløyfe i Vangslia så fort som mulig. For å få nok kunstsnø til at vi kan åpne, er vi avhengig av om lag 200 timers produksjon av kunstsnø. Det betyr at vi trenger kuldegrader i rundt en uke framover.

- Men værvarselet lover bare kulde til og med fredag?

- Vi bruker ikke energi på værvarslene. Vi må hele tiden forholde oss til det været og den temperaturen vi får. Uansett trenger vi litt hjelp fra Han der oppe til å få natursnø. Det er umulig å åpne et anlegg bare med kunstsnø.

Er det ikke kaldt nok til produksjon av kunstsnø, bruker vi tiden til skogrydding, planering, heishusene eller overhaling av heismotorene. I et alpinanlegg er det til enhver tid et vell av oppgaver som må utføres for å at alt skal være i stand når sesongen er i gang.

Fordel å begynne sesongen før jul

- Hvor avhengig er Oppdal Skiheiser av en god førjulssesong?

-  Sesongen pleier vanligvis å begynne en gang mellom midten av november og midten av desember. Det er en stor fordel ikke bare for Oppdal Skiheiser, men for hele bygda at sesongen begynner før jul. Det skaper liv og aktivitet og gjør skiinteresserte oppmerksomme på at det er mulig å dra til Oppdal for å kjøre på ski, enten det er toppturer eller en dag i alipinanlegget.

Vi er derfor interessert i å få åpnet anlegget så fort som  mulig.

Toppsesongen består av 15-16 helger fra januar og ut over vinteren og våren. I tilegg kommer juleferien, vinterferien og påskeferien, forteller Arnulf Erdal.

Snøfrie varsler neste to uker

Foreløpig ser det dårlig ut med natursnø i Oppdal. Varslene for Trøndelag er snøfrie de neste to ukene helt til slutten av november.

Varslene preges av opphold og milde temperaturer etter årstiden.

Oppdaterte prognoser fra amerikanske Accu Weather viser rundt 15 centimeter snø mellom 20. og 30. november. Dette er en betydelig nedgang fra tidligere prognoser som viste 60 centimeter i samme tidsrom.

Produksjonen av kunstsnø i Vangslia gikk for fullt i 12 timer. Foto: Tommy Fossum