I påstanden på fire år fra aktor er det lagt inn en rabatt på to år for tiltaltes "berettigede harme". Bistandsadvokaten til fornærmede har også lagt inn et erstatningskrav opp til 500 000 kroner.

Forsvarer Christian Wiig mener derimot at hans klient utøvde volden mot fornærmede i nødverge - og krever full frifinnelse.

–Å se en naken mann forsøke å voldta kjæresten din, er en av de mest belastende opplevelse man kan få i livet sitt. At man da blir svært provosert, forstår alle. Tiltalte gikk på med det han hadde mot fornærmede på soverommet, og han påførte fornærmede skadene innenfor tidsrommet for nødverge, sa Wiig i retten.

Litt forenklet kan vi si at dersom fornærmede får skadene på soverommet, så kan tiltalte frikjennes fordi han handlet i nødverge. Dersom skadene påføres noen minutter etterpå, kan tiltalte straffes med flere års fengsel.

–Jeg kan uansett ikke se noen grunn til at man her går utover minimusstraffen. Hvis man befinner ham skyldig, mener jeg han bør få to års betinget fengsel, slik at han slipper å sone, sa Wiig.

Ikke nødverge

Aktor Per Morten Schjetne innledet sin prosedyre med å be retten legge til grunn tiltaltes og kjærestens forklaring.

– Retten skal ikke ta stilling til om dette var en voldtekt eller voldtektsforsøk. Det som er viktig for retten i denne saken, er å finne ut hvordan han reagerte. Jeg legger til grunn at han oppfattet at det foregikk noe rettstridig rettet mot hans kjæreste. Da er vi i utgangspunktet i en nødvergesituasjon.

– Men i det videre forløpet har tiltalte forklart for retten at han slo og sparket vedkommende i sokkelesten. Jeg kan ikke se at fornærmede hadde satt seg til motverge. Han ble derimot slept, trolig etter beina, sammenhengende i 7,8 meter. Det viser sporene. Senere ble han slått med et kosteskaft utenfor huset mange ganger av tiltalte, fortsatte aktor.

– Spørsmålet er når det rettsstridige angrepet opphører. I forhold til nødvergeparagrafen opphører det rettsstridige angrepet når tiltalte har fått fornærmede ut av senga. Der er skjæringspunktet. Hvis tiltalte hadde avsluttet det rettsstridige angrepet. Avstraffelsen skjer etter at det rettstridige angrepet er avsluttet. Derfor er det ikke en handling som er fri for straff.

– Det er helt tilfeldig at dette ikke ender med et drap. I formildende retning inn kommer berettiget harme, at han varslet og han har erkjent de faktiske forhold.

Les mer fra første dagen i retten her.

Her kan du lese om dramaet i Oppdal 28. august i fjor.

Føler seg truet

Den fornærmede 60-åringen kjente ikke igjen mannen som skadet ham alvorlig da de møttes i retten onsdag. Sist gang de møttes holdt fornærmede på å bli slått i hjel av tiltalte etter en sen fest i august i fjor i Oppdal.

Sist gang de møttes ble fornærmede nær slått ihjel av tiltalte på et etterlag på sensommeren i fjor i Oppdal. I dag møttes de igjen for første gang.

Møtet gikk greit i retten, men tiltalte orienterte etter lunsjpausen retten om at han igjen har blitt utsatt for trusler via Facebook. Adresseavisen er kjent med at det pågår etterforskning rundt tidligere trusler tiltalte har mottatt i kjølvannet av volds- og voldtektssaken.

Fant DNA-spor

Fornærmede ble slått helseløs fordi han skal ha forsøkt å voldta kjæresten til tiltalte. Voldtektsanklagen ble styrket i går, ettersom krimteknikere har funnet DNA-spor fra tiltaltes kjæreste under fingrene på begge hendene på fornærmede.

– Jeg har ikke fortalt ham at det ligger et voldtektsforsøk som bakenforliggende årsak til at han er her i dag, forklarte et av vitnene, som brakte med seg fornærmede.

Mannen i 60-årene er ikke formelt avhørt av politiet på grunn av sin helsetilstand. Han har slitt med å huske omstendighetene den 28. august 2014. Statsadvokaten avventer eventuell tiltale på grunn av siktedes helsetilstand. Saken kan også bli henlagt på grunn av at mannen i 60-årene ikke er i stand tilå forklare seg.

Kvinnen som enten ble voldtatt eller forsøkt voldtatt av mannen i 60-årene, vil i så fall trolig rette et oppreisningssøksmål mot fornærmede.

– Jeg husker ikke mye fra den dagen

Fornærmede selv svarte retten klart og tydelig på personspørsmål, hva han arbeidet med og hva han har gjort tidligere i sitt liv.

På spørsmål om han kjente igjen de som satte ved siden av ham, svarte han at han kjente igjen advokat Wiig.

– Jeg har sett han har vært i skiheisen i Oppdal, forklarte han, men kan ikke minnes å ha sett mannen ved siden av Wiig, den tiltalte mannen i 30-årene.

– Nei, jeg vet ikke hvem han er. Det er ikke så mye jeg husker hva som skjedde den dagen.

– Vet du egentlig hvorfor du er her? lurte forsvarer Wiig på.

– Nei, det vet jeg egentlig ikke. Bare at det er noen som har slått meg ned. Det er alt jeg vet. Det fikk jeg høre forrige helg.

– Mandag, la vergen til.

– Ikke vært hjemme hos ham

Aktor Per Morten Schjetne lurte på om han har sett tiltalte.

– Jeg kan ikke si det. Jeg kan ha gått forbi ham på gata, men jeg kjenner han ikke.

– Har du vært hjemme hos ham?

– Nei, jeg kan ikke huske at jeg har vært hjemme hos ham, svarte den fornærmede, som medga at han av og til har vondt i ryggen og vondt i hodet.

– Om det er alderen eller ei, det vet jeg ikke, som ikke forsto hvorfor han skulle møte i retten.

– Jeg lurte på hvorfor. Men jeg fikk fortalt at jeg har fått juling, sa han, før han forklarte at årsaken til at han i dag bor på et bofellesskap er at han var utsatt for en ulykke.

– Jeg har fått et tre i hodet, ramla litt og mistet balansen. Får man et tre i hodet, så skjer det.

Husket voldshendelsen?

Tiltaltes forsvarer, Christian Wiig, var opptatt av at vitnet hadde tatt kontakt med politiet i slutten av november 2014, der han fortalte at det kunne virke som om fornærmede husket voldshendelsen.

– Han forklarte til folk som spurte hvorfor han hadde kommet i heldøgns bofellesskap at det var noen som «rente seg på ham eller tok ham bakfra, og at han falt framover og slo hodet i døra. Men at han var heldig som ikke falt mot dørklinka, for da hadde han mistet synet», forklarte vitnet. Fornærmede ga også andre opplysninger som kunne tyde på at det var tiltalte som sto bak voldshendelsen.

– Men i ettertid skjønte jeg at han tullet stort med tid og sted. Han kan sitte og forklare en ting som skjedde for tre uker siden - og så drar han inn en person som hører til ti år før hendelsen. Han har ikke kontroll på tid eller sted, sa vitnet, som beskrev fornærmede som en ordentlig arbeidskar som har jobbet hardt hele livet.

Det faller dom i saken torsdag 18. juni.

Forsvarer Christian Wiig (til høyre) krevde full frifinnelse av sin klient for at han angrep en mann i 60-årene som forsøkte å voldta hans kjæreste 28. august i fjor i Oppdal. – Han handlet i nødverge, sa Wiig i retten. Aktor Per Morten Schjetne deler bare delvis den påstanden, og ba om fire års fengsel for mannen. Foto: Tommy Fossum
Forsvarer Christian Wiig og aktor Per Morten Schjetne vil i ettermidag holde sine prosedyrer i voldssaken. Foto: Tommy Fossum
Sør-Trøndelag tingrett fortsetter i dag behandlingen av saken der en mann i 30-årene slo en mann i 60-årene helseløs etter at han hadde forsøkt å voldta kjæresten hans. I midten tingrettsdommer Anne Årsæther. Foto: Tommy Fossum