Kolstad har drevet med jakt i mer enn 30 år. Da han fikk øye på et helt hvitt rådyr utenfor hytta i Drivdalen i Oppdal skjønte han at det var et uvanlig syn.

- Dette er første gang jeg har sett et rådyr som er albino. Jeg søkte på internett og så at mange har observert dyr med hvite bein eller hode, men det er sjelden man ser et helt hvitt dyr, sier Kolstad.

Rådyret hadde passert hytta noen dager tidligere. Da Kolstad igjen fikk øye på rådyret tirsdag, var han raskt ute med mobilkameraet.

- Jeg gikk nærmere og den var helt rolig. Jeg hadde vinden mot meg, så det var gunstig, forteller Kolstad.

Med seg hadde rådyret en liten, brun kalv.

«Spesielt og uvanlig»

- Jøss, den var veldig hvit! Det er nok en fullstendig albino, sier biolog Jørgen Rosvold ved NTNU til adressa.no etter å ha sett videoen.

Han kan ikke huske å ha hørt om et albinorådyr tidligere.

- Dette er et spesielt og uvanlig syn. I Norge tror jeg ikke jeg har hørt om helt hvitt rådyr, men det forekommer slike dyr nå og da rundt om i verden, forteller Rosvold.

Finnes mange varianter

Ifølge Rosvold finnes det mange varianter av albinisme, men dette skyldes alltid at produksjonen av pigmentet melanin hemmes, eller ikke fungerer i det hele tatt.

- Ekte albinisme er arvbart og kommer av en sjelden kombinasjon av gener. Noen få dyr er bærere av dette men for at det skal gi utslag må begge foreldrene være bærere. Det gjør det ekstra sjelden, sier Rosvold.

Denne artikkelen er blitt rettet. Det ble først oppgitt at dyret var en hjort, men det viste seg å være et rådyr.

Magnar Kolstad fikk filmet den sjeldne hjorten med mobilen. Foto: Privat