Kirsti Welander fra Arbeiderpartiet blir den nye ordføreren i Oppdal, mens Ingvill Dalseg fra Høyre blir den nye varaordføreren.

Høyre karakteriseres i sterke ordelag på den lokale nettavisen opp.no: - Etter at sjokket la seg i kveld, føler jeg meg helt tom, og maktesløs. Jeg tenker på ord som svik, forakt, etc.

- Total skivebom

- Hvis politikerforakten skal bli mindre trenger vi ærlige politikere, ikke sånne som sier en ting før valget og gjør stikk motsatt når det blir vifter med en skarve posisjon, skriver en annen på nettstedet.

På Facebook skriver en: - Veldig spesielt - høyrevelgerne må nå føle de er holdt for narr, hvorfor forsøker ikke Høyre å få til en borgerlig allianse ?

En annen mener: - Total skivebom av Høyre. Snakk om å gå bak ryggen på sine velgere. Null respekt...

Også Senterpartiets listetopp, Bjørg Marit Sæteren, er skuffet: - Politikk er jo et spill, men det er synd man ikke kan stole på folk. Vi hadde et møte med alle de borgerlige partiene tirsdag, der vi ble enige om at vi nå hadde vi virkelig sjansen til å vippe Ap av tronen - og vi skulle legge grunnlaget for det. En time før vi skulle ha dette møtet torsdag kveld, skriver Høyre i en avtale med Arbeiderpartiet. Dermed fikk aldri diskutert politikk og fordeling av posisjoner.

- Nei, dette er et uærlig spill fra Høyre. Jeg synes det er dårlig å gjøre det på den måten, sier Senterpartiets listetopp, Bjørg Marit Sæteren, til Adresseavisen.

- Det verste i dette er at du stoler på folk, og så viser det seg at vi ikke kan gjøre det lell. De har rett og slett gått bak ryggen på oss og de andre borgerlige partiene. Det er forferdelig skuffende, sier Sæteren.

- Ubehagelig

- Jeg synes det er ubehagelig, og blir lei meg når folk angriper meg personlig og ikke politikken. Men jeg står fint i det - og har bred støtte bak meg i Høyre. jeg håper at det gode borgerlige samarbeidet også vil fortsette, sier kommende varaordfører i Oppdal, Høyres Ingvill Dalseg. Hun er glad for at det er en drøy måned til det nye regimet med Ap, Høyre og Kristelig Folkeparti tar over.

- Heldigvis er det en måned til vi starter. Da håper jeg at stormen har roet seg - og da håper jeg dette handler om politikk og de beste løsningene for Oppdal, sier Dalseg, før hun legger til: - Jeg var vel den som snakket høyest om et borgerlig samarbeid. Det hadde jeg trodd og håpet at vi skulle få til, men dette er politikk. Jobben vår er å finne de beste løsningene - og etter vårt syn er dette den beste løsningene. Nå er vi valgt for å styre den politikken vi ønsker - og det føler vi at vi får til med denne avtalen, sier Dalseg, som sier hun forstår reaksjonene.

- Vi har vært en bred gruppe som har jobbet med dette, og vi har også hatt kontakt med flere Stortingsrepresentanter i prosessen. Jeg skjønner at mange er overrasket, men håper at de ser at vi får til mye bra Høyre-politikk. Folk får lese den politiske plattformen og dømme oss på hva vi gjør.

LES OGSÅ: En kvinne tar over etter Røtvei, som gir seg på topp

- Venstre ville ikke forplikte seg

Venstre snublet i sine egne høye ambisjoner - og opptrådte som om de var den eneste jokeren. Venstre gikk fram med to mandater til fire mandater i kommunestyret i valget, og ville ha ordføreren om de skulle samarbeide med Ap, som fikk inn ni representanter.

Selv om Ap fikk en kraftig tilbakegang, er Ap fortsatt det største partiet. Derfor tok Ap både formelt og uformelt kontakt med flere politiske parti i Oppdal etter valgnatten.

Påtroppende ordfører Kirsti Welander, som i dag er rektor ved Oppdal videregående skole, tror det ville ha blitt en borgerlig ordfører og flertall dersom Sp, V og Høyre hadde vært litt rausere med hverandre.

- Jeg er veldig glad Høyre tok et initiativ til et samarbeid med oss. Det er tross alt stor konsensus i mange saker i Oppdal, sier Welander, som tror Arbeiderpartiet kunne ha fått til en lignende avtale også med Venstre.

- Men de ville stå fritt, levere egne budsjetter og ikke forplikte seg til budsjettsamarbeid. Det er altfor uforutsigbart. Vi må stole på våre samarbeidspartnere, sier Welander.