Gå til mobilutgaven
forsiden

Ny sogneprest i Oppdal

Ny sogneprest i Oppdal

Islandske Brynja Vigdis Thorsteinsdottir (36) har fått tilbud om sognepreststillingen i Oppdal.
Leses nå:

Vil regulere skiløype langs Gjevilvassvegen

Et flertall i kommunestyret i Oppdal går inn for å regulere skiløype langs Gjevilvassvegen.

Kjemper om de siste smulene

Nå kjemper den tidligere eieren av Oppdal Booking, Johan Schønheyder, for sin 20 prosentstilling og retten til AFP-ordning i selskapet som var hans livsverk.

Fjellbøndene skuffet over tilbudet i jordbruksoppgjøret:

- Trodde ikke det skulle bli så dårlig

Fjellbønder i Oppdal synes regjeringen kjører et tøft løp mot bøndene og distriktene.

Dette våknet oppdalingene til i dag

Snøbyger gir vanskelige kjøreforhold i Oppdal.

Rennebus trekant-flørt ble avvist

Rennebu får verken med seg Midtre Gauldal eller Oppdal i et tre-kommuners samarbeid.

(Foto: Geir Otto Johansen)

Foto: Geir Otto Johansen

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Nidaros bispedømmeråd ble enige om å tilby sognepreststillingen i Gauldal prosti til Brynja Vigdis Thorsteinsdottir (36) etter et møte i går kveld.

- Jeg synes det virker veldig spennende, og er nesten 100 prosent sikker på at jeg vil takke ja, sier Thorsteinsdottir på telefon til adressa.no.

- Ikke skremt

Dermed har Nidaros bispedømme endelig fått en arvtaker etter sogneprest Joseph Moiba som takket ja til å bli sogneprest i Horg og Flå sogn i Melhus i desember 2009. Bispedømmet og Moiba selv ble enige om at han skulle ta opp sin prestegjerning et annet sted enn Oppdal etter noenepisoder hvor han skal ha blitt utsatt for rasisme. Blant annet skal pårørende ha avvist Moiba som prest i begravelser fordi han er fra Sierra Leone. Den tøffe påkjenningen førte til at han ble sykmeldt i over ett år.

- Jeg har hørt en del av det som har skjedd med den tidligere sognepresten, men det skremmer ikke meg fra å flytte dit, sier Thorsteinsdottir.

Får 80 000 i tilskudd

Kristian Stendahl, stiftsdirektør i Nidaros bispedømme, forteller at Thorsteinsdottir vil ha Oppdal, Lønset og Fagerhaug menigheter som tjenestested. Stillingen har vært lyst ut tidligere, uten resultat. På den andre utlysningen var det én søker, nemlig Thorsteinsdottir.

- Stillingen er lyst ut med såkalt særlige rekrutteringstiltak, og hun forplikter seg til å jobbe i to år for å få rekrutteringstilskuddet på 80 000 kroner, forklarer Stendahl.

Les mer: Frister prester med penger for å flytte

Foreløpig er det tre nyansettelser i Nidaros bispedømme som har fått denne avtalen. Det er heller ikke noe nytt at bispedømmet må gå utenfor landets grenser for å finne prester.

- Vi har rekruttert fra Danmark, Island og Tyskland, sier Stendahl.

Besøkte Oppdal

Thorsteinsdottir tar med seg mann, datter (5) og stedatter (22) fra Njardvik, like i nærheten av den kjente turistattraksjonen Den blå lagune på Island.

- Jeg tok en tur til Oppdal i mai, og det så fint ut. Jeg gleder meg til å bli kjent med menigheten og høre hva de har gjort og hva de ønsker å gjøre videre, sier hun.

Presten ble ferdig utdannet i 2005, og har siden den gang jobbet i idrettslag og som lærer, samt drevet med barne- og ungdomsopplæring i kirken.

Treff på første jobbsøknad

Hun har lenge tenkt tanken om å flytte til Norge. Hun har familie i landet og har også vært ett år på utveksling i Oslo. Hun behersker språket godt, og det er utfordrende å finne jobb på Island.

- Det er gjerne mellom 5 og 15 som søker på hver stilling. Jeg fikk den første stillingen jeg søkte på i Norge, sier hun fornøyd.

Trolig vil hun være på plass i Oppdal i slutten av august.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus