Publikum og skientusiaster som hadde tatt turen til Vangslia i Oppdal skisenter i dag fikk kongelig selskap i løypene. Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og barna, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus, var alle i bakken for å heie på storebror Marius Borg Høiby.

Borg Høiby, Mette Marits sønn, deltar under NM i Big Air og slopestyle, som går av stabelen i Oppdal i helga. Borg Høiby kjører for Oslo-klubben Heming og er en av 120 deltakere.

På kroa

Kronprinsen er imponert over utøverne:

– Slopestyle ski har blitt en større sport, mer organisert og med mer rundt. Jeg er svært imponert over nivået og prestasjonene til kjørerne, sier kronprinsen til friflyt.no. I ettermiddag delte han ut kongepokalen til Aleksander Aurdal. Det gjorde han også for tre år siden.

–  Jeg vet at nivået blir bedre og bedre, og jeg ser tydelig at hoppene blir større. Jeg ser ikke forskjell på alle triksene, men heldigvis har vi en ekspert i huset, sier kronprinsen.

I forkant av utdelingen ble kronprinsfamilien observert på ski i bakkene i dag.  Familien spiste også på Vangslia kro med livvakter diskret ved sin side.

Skryt fra forbundet

- Arrangementet har gått knirkefritt, sier rennleder Eimund Staverløkk.

I dag fikk han og arrangørlaget fra Freidig Freeski, Oppdal Skisenter ogRødde folkehøgskole svært en oppløftende tilbakemelding fra Mikkel Berg, freestylekomiteensleder fra Skiforbundet.

- Han mente vi hadde gjennomført et NM av høy internasjonal klasse, fortellerStaverløkk.

- Det er veldig gode ord fra en mann som har vært rundt på mange storearrangement verden over, nå sist under OL i Sotsji, sier rennlederen.

NM skulle egentlig arrangeres i Vassfjellet, men på grunn av lite snø ble detfor en måned siden besluttet å flytte arrangementet til Oppdal.

- Oppdal skisenter har lagt ned en fantastisk innsats for å hjelpe oss åbygge NM-løypa. Den holder internasjonal standard, mener Staverløkk.

Kronprinsen ønsket seg topptur

Staverløkk synes det er svært hyggelig at kronprinsfamilien kom.

- Det er kjempeartig. Vi har visst lenge at Marius skulle, men at helefamilien kom fikk vi vite først torsdag kveld. Det var kjempestas, og kronprinsener jo veldig glad i sporten vår. Han ville veldig gjerne stille opp for å dele utkongepokalen, forteller Staverløkk.

Den neste regenten i Norge var også tilstede under OL i Sotsji dakongepokalvinner Aurdal kom på 7. plass i slopestyle.

Kronprins Haakon er kjent for sin interesse for friluftsliv og kanskjespesielt toppturer.

- Han er jo en fyr som trives ute. Han sa at han hadde vært i Oppdaltidligere, men aldri på ski. Han syntes det var veldig synd at det ikke var mersnø, for da kunne han gått seg en topptur og virkelig sett hva Oppdal har å bypå, forteller Staverløkk.

- Det er et fantastisk fint område, skrøt kronprinsen til oppdalsavisa opp.no.

Betongføre

Rennlederen fulgte også med kronprinsfamilens eldste barn Marius Borg Høiby.Heming-løperen har vondt i et kne, ifølge Staverløkk, og kunne ikke gi fullgass.

- Han kunne ikke kjøre så hardt som han egentlig ville. Og i dag tidlig varvi litt uheldig med forholdene, det var betongføre da vi kom i bakken, og hanturte ikke dra på sånn som han kan. Han kasta inn håndkleet relativt tidlig,sier rennlederen.

- Jeg opplever ham som en som synes det er veldig artig å være ski og å væreen del av freeski-miljøet, sier Staverløkk om 17-åringen.

Fikk landslagssamling

I juniorklassen i fristil Big Air på fredag kom Freidig og Team Trøndelag-kjørerHenrik Lindtner Melhus på andreplass. Den sterke innsatsen gjorde at LindtnerMelhus får prøve seg på en landslagssamling kommende sesong.

- Veldig morsomt, sier Staverløkk.

Daniel Furuvik Thoresen fra Freidig kom på tredje i samme klasse, mensoppdalingen Stinius Hoseth Skjøtskift tok sjetteplassen.

NM ble avsluttet i dag, men arrangørene fortsetter med Hovedlandsrennetsøndag med løpere i yngre junior-klassene.

Rennleder og alt-mulig-mann Eimund Staverløkk fikk besøk av kronprins Haakon og prins Sverre Magnus i Oppdal lørdag. Foto: EIMUND STAVERLØKK
Kongepokalen gikk til Marius Borg Høibys klubbkamerat Aleksander Aurdal, mens oppdalingene Vebjørn Svorkmo og Espen Bergh tok andre og tredjeplassen.
Mikkel Berg, freestylekomiteens leder fra Skiforbundet og kronprins Haakon under lørdagens konkurranser i Oppdal. Foto: Tore Meirik/Fri Flyt
Oppdalskjører Espen Bergh under fredagsens konkurranser. Foto: Tore Meirik/Fri Flyt
Oppdalskjører Vebjørn Svorkmo svevde høyt lørdag. Foto: Tore Meirik/Fri Flyt