Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Følte jeg ikke kunne stole på noen

(Foto: Scanpix)

Foto: Scanpix

- Følte jeg ikke kunne stole på noen

AUF-leder Eskil Pedersen (27) trodde Norge var under angrep og stolte verken på politi eller PST etter at han unnslapp skytedramaet på Utøya.

Breivik mener han er utsatt for tortur

Breivik anmelder direktøren for Ila fengsel og justisminister Grete Faremo

(Foto: Scanpix)

Foto: Scanpix

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Vi trodde det var en maktovertakelse der politi og forsvaret var involvert. Jeg vet at mange på Utøya tenkte det. Mange kom ikke gjennom til politiet. Gjerningsmannen hadde uniform. Han sa det skulle komme flere. Og fra før visste vi at Regjeringskvartalet var sprengt, sier Eskil Pedersen til VG om tragedien på Utøya fredag 22. juli.

AUF-lederen flyktet med ferja MS Thorbjørn fra Utøya like etter at skytingen startet. Da Pedersen kom til fastlandet, ble han fraktet med privatbil til Hønefoss politistasjon, der han fikk oppfølging. Men Pedersen følte seg ikke trygg på verken politiet eller mennene fra Politiets sikkerhetstjeneste som var der.

På vannet i en halvtime

– Jeg var redd for at de også var en del av den utspekulerte planen. Jeg følte at jeg ikke kunne stole på noen, sier Pedersen, som forteller at frykten slapp taket etter hvert som han skjønte at menneskene rundt ham ikke ville drepe ham.

Trond Giskes nevø Johannes Dalen Giske (20) var matros på ferja Pedersen kom seg unna med. Han forteller til Nettavisen at det var ni personer som rømte med ferja like etter skytingen startet, og at det ikke var noen andre personer i nærheten av båten på det tidspunktet. Fordi den terrorsiktede hadde informert dem om at det ville komme to politimenn til, turde man ikke å legge til kai ved landssiden, og båten kjørte nordover i rundt en halvtime.

Dro ikke tilbake

– Vi kunne ikke dra tilbake. Det var ikke noe poeng i å leke filmhelter. I en sånn situasjon er alt så uvirkelig, du forstår ikke hva som skjer, sier Giske, som forteller at de ble liggende på gulvet inne i styrehuset, av frykt for å bli truffet.

Ferja la til kai på fastlandet etter nesten en halvtime. Seks av passasjerene dro til politistasjonen i Hønefoss, men Giske og to andre hjalp ofre som var flyktet fra øya.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Her synker båten på første tur med ny eier

Redningsskøyta «Erik Bye» ble vitne til at båten sank på få minutter rett utenfor Kristiansund havn.

Mange kunder uten strøm i Bratsberg og i Klæbu

Trønderenergi vet ikke hvor feilen ligger, men jobber iherdig med å gi folk strømmen tilbake.

god påske

Se lesernes påskebilder

Send oss dine glimt fra der du er denne påsken.

Så stille har du kanskje ikke sett Trondheim før

Se bildene Adressa-fotograf Rune Petter Ness tok skjærtorsdag.