Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Dette blir en veldig politisk rettssak

  •   NTB
(Foto: Junge, Heiko)

Foto: Junge, Heiko

- Dette blir en veldig politisk rettssak

AUF-leder Eskil Pedersen tror rettssaken mot Anders Behring Breivik vil bli svært politisk preget og maner mediene til forsiktighet i sin dekning.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Dette er en helt annen rettssak enn vi noensinne har hatt i dette landet, en veldig politisk rettssak, fordi det var politisk motivasjon for det gjerningsmannen gjorde, sier Eskil Pedersen til NTB.

Mandag starter norgeshistoriens mest omtalte rettssak. Presse fra hele verden er samlet i Oslo for å dekke rettsoppgjøret etter Anders Behring Breiviks ufattelige voldshandlinger 22. juli i fjor. Under opptakten til rettssaken har lederen for Arbeiderpartiets ungdomsparti AUF vært synlig i offentligheten med gjentatte oppfordringer til mediene om å trå varsomt under rettssaken, og spesielt under den fem dager lange forklaringen til Breivik.

Mikrofonstativ

Med henvisning til de åpne fengslingsmøtene hvor Breivik har fått fortelle om bakgrunnen for terrorangrepet i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, sier Pedersen at han håper pressen har dannet seg et bevisst mening om hvordan dekningen skal være.

– Alle er jo enige om at pressen ikke skal være et mikrofonstativ for gjerningsmannen. Jeg synes at også jeg kan bidra til å minne om det slik at vi faktisk ikke ender i en situasjon hvor pressen blir det, sier han.

Han vil unngå at Breiviks ekstreme ideologi og budskap om krig mot multikulturalisme skal stå uimotsagt.

– Vi kjenner ikke noen rettssak i Norge som ligner og i hvert fall ikke med en gjerningsmann som er så besatt av å få fram dette budskapet.

Frykter tempoet

Eskil Pedersen frykter at nyhetsjaget mellom de ulike redaksjonene kan bli så stort under rettssaken at etikken havner i bakgrunnen. Han håper avisene på papir og nett ikke ukritisk publiserer en mengde artikler med Breiviks politiske budskap.

– Jeg har ikke noe krav eller noe ønske om at ting ikke skal komme ut. Rettssaken må være ærlig og brutal og da må også mediene gjenspeile det som blir sagt og som skjer i rettssalen. Det gjelder da også gjerningsmannens forklaring, sier Pedersen.

Han trekker fram viktigheten av en helhetlig nyhetsdekning fra rettssaken der også alternative stemmer som forskere og kommentatorer slipper til når de imøtegår Breiviks argumenter inne i rettssalen og avkler dem.

– Jeg tror på at mange har et gjennomtenkt forhold til det, men det er viktig å minne hverandre på det for det lett å få en overvekt i gal retning.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus