Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Over 200 vil at Behring Breivik skal løslates

(Foto: skjermdump)

Foto: skjermdump

Over 200 vil at Behring Breivik skal løslates

Over 200 personer fra hele verden krever at Anders Behring Breivik løslates fra fengsel og at han får en offentlig unnskyldning.
(Foto: skjermdump)

Foto: skjermdump

(Foto: skjermdump)

Foto: skjermdump

(Foto: Roald, Berit)

Foto: Roald, Berit

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

En anonym initiativtaker til underskriftskampanjen på internett hevder at Anders Behering Breivik er en lærd gentleman. En mann som er feilaktig dømt. Vedkommende krever at den norske regjering og Oslo tingrett trekker tilbake alle beskyldningene mot Anders Behring Breivik. Videre at han umiddelbart løslates fra varetekt og at involverte tjenestemenn utsteder en pressemelding med en unnskyldning for arrestasjonen.

- Han er en helt

Målet til initiativtakeren er at 9000 personer signerer oppropet. Mandag ettermiddag hadde 214 personer fra hele verden gitt sin støtteerklæring. Blant annet skriver Ms. S. Stranieri fra Tyskland. «He is a Hero! Freedom for Anders Breivik. A big Hug for you.»

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen har kartlagt de kontrajihadistiske og høyreekstreme miljøer på internett de siste årene. Han er ikke overrasket over at det eksisterer en underskriftskampanje for å få løslatt Breivik.

- I et internasjonalt perspektiv så er det noen som støtter Anders Behring Breiviks tankegods. De er ikke mange, men de finnes, fastslår Strømmen.

- Slike kampanjer er et uttrykk for nettopp det, legger han til.

- Han er ikke alene om tankegods

Selv om Breivik har blitt karakterisert som en «ensom ulv», er det viktig å huske på at han ikke er ensom i sine tanker om verden.

- I Norge er det komfortabelt å betrakte ham som en gærning, men den politiske galskapen som han står for, den er han ikke alene om. Dette er «klipp og lim»-ideologi som finnes blant flere mennesker i verden, påpeker Strømmen.

I november 2011 utga Strømmen boka Det mørke nettet – om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa. Han har tidligere advart mot at høyreekstrem terrorisme kan være en trussel. 22. juli fjor ble det en realitet da Breivik drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya. Personer fra hele verden har signert oppropet som ble lagt ut 1. desember i fjor.

- Ideologiene som Breivik forfekter er ikke særlig norske forestillinger. Det er ideer som blant annet stammer fra USA og det kontrajihadistiske bloggmiljøet. Mange deler tankegodset, men har problemer med å akseptere terroren. De vil uansett uttrykke støtte og sympati i retning Breivik, mener Strømmen.

Frykter nye terrorangrep

Han nevner blant annet Timothy James McVeigh som ble dømt til døden for sin rolle i forbindelse med bombingen av et føderalt bygg i Oklahoma City i 1995. Han fikk også støtteerklæringer i etterkant av terroraksjonen som krevde 168 liv. En annen person som ble hyllet for sine terrorhandlinger var David Copeland som sto bak bombeeksplosjonene i London i 1999.

- Kan personene som setter sin signatur på slike kampanjer utgjøre en trussel?

- Det er mye prat i dette miljøet, men dansk etterretningstjeneste har advart om at folk kan finne på å bli inspirert av Breivik og deretter gjennomføre terrorangrep. Men jeg tror at eventuelle andre terrorangrep vil være rettet mot muslimer eller myndighetspersoner. Det er der faren liggeer. Menneskene som signerer på disse underskriftskampanjene er nok ikke de farligste, sier forfatteren.

Støttegruppen for 22. juli hendelsen i Sør-Trøndelag ønsker ikke å kommentere underskriftskampanjen.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus